Diepenveen-Oost op tijd voor zonne-oogst

14 juni 2016

Op 13 juni was het gezellig druk op de eerste buurtbijeenkomst in Diepenveen-Oost. Ruim 30 bewoners waren naar ’t Hof van Salland gekomen om alles te horen over de mogelijkheden voor energiebesparing in de buurt. Het buurtteam wil voor de zomer nog starten met werkgroepen voor isolatie, dubbel glas, installaties en zonnepanelen. Zonnepanelen hebben de prioriteit. Want de zomer komt eraan: dé tijd om zon te oogsten.

Buurkracht buurtbijeenkomst diepenveen oost
Buurtbijeenkomst Diepenveen-Oost

Wat is Buurkracht en wat heeft het buurtteam voor ogen? Teamlid Fokko Wedda stelt het buurtteam kort voor. Vervolgens vertelt buurtbegeleider Rana Berends meer over de rol van Buurkracht. Buurkracht ondersteunt de buurt onder meer met het organiseren van acties en geeft inzicht in energieverbruik. Wie zich aanmeldt op buurkracht.nl/diepenveen-oost vindt daar informatie over alle acties in de buurt en wordt automatisch op de hoogte gehouden via nieuwsbrieven. Mensen met een slimme meter kunnen hier bovendien inloggen om hun eigen energieverbruik in te zien en te vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt.

Isolatie en zonnepanelen

Over de besparingskansen in de buurt vertelt energieadviseur Henk Kasper. Diepenveen-Oost is grotendeels in de jaren zeventig gebouwd. In veel woningen is al het een en ander aan energiebesparende maatregelen uitgevoerd, maar er valt nog veel te verbeteren. Teamlid Coraline Vester: “In die tijd was spouwmuurisolatie met bolletjes nog heel gewoon. Maar de bolletjes zijn ondertussen vaak weggezakt en moeten worden bijgevuld. Veel huizen hebben ook al gedeeltelijk dubbel glas, maar ook dat kan beter. Henk adviseerde daarnaast eigen opwek met zonnepanelen.”

Maatwerkoplossingen

De afgelopen maand had Henk Kasper een energiescan gemaakt bij een representatieve jarenzeventigwoning in de buurt. Na de pauze lichtte hij de resultaten toe. Coraline: “De woning heeft een aangestort balkon. Maar dat betekent dat je op dat punt je muur niet kunt isoleren, zodat er een koudebrug ontstaat. Henk gaf aan dat dat een aandachtspunt is voor veel woningen in Diepenveen-Oost.”

Veel interesse

Coraline kijkt tevreden terug op de avond. “Het was een mooie opkomst en mensen zijn enthousiast. Afgelopen week zijn we al begonnen met de interesse in de buurt peilen. Via een online enquête en flyers hebben al 15 mensen aangegeven dat ze iets wilden met isolatie, zonnepanelen of een andere maatregel. Na de buurtbijeenkomst heeft ook een aantal bezoekers een inventarisatieformulier ingevuld. We hebben ondertussen meer dan 20 belangstellenden in Diepenveen-Oost.”

Vier werkgroepen

“Het vervolg? We gaan nu alles op een rij zetten en willen voor de zomer nog starten met vier werkgroepen. Martin Kortstee gaat samen met bewoners aan de slag met zonnepanelen, Arjan Penning, zelf installateur, leidt de werkgroep voor installaties in huis, zoals cv of warmtepompen. Fokko Wedda vormt een werkgroep rond dubbele beglazing. En ikzelf richt me samen met geïnteresseerden op woningisolatie. Wie niet op de bijeenkomst was, maar wel wil meedoen, kan contact met ons opnemen via de buurtpagina.”

Diepenveen-Oost

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Diepenveen-Oost