Deuteren start met maar liefst drie energiebesparingsacties

25 september 2017

De Bossche buurt Deuteren zet sinds een aantal maanden stevig in op gezamenlijk energie besparen. Tijdens een buurtbijeenkomst in het buurthuis op donderdag 21 september werden er twee besparingsacties goed in de grondverf gezet: zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Daar kwam spontaan een derde actie in spé bij: groene daken. Aanhaken kan nog!

Buurkracht img 20170921 wa0012
Samen besparen in Deuteren

Marjo van Rumpt van het organiserende buurtteam: “Er was zeker 25 man aanwezig, een groot aantal voor deze kleine buurt!” Na haar korte introductie kregen de bezoekers een uitgebreide presentatie over zonnepanelen. “Expert Wim Ploumen heeft de verschillende opties besproken, uitgelegd wat de opbrengst is en heel veel vragen van de aanwezige buurtbewoners behandeld. Die vroegen zich bijvoorbeeld af of het niet handiger is om een postcoderoosproject te starten, waarbij bewoners eigenaar kunnen worden van zonnepanelen op andermans – grote - dak in de buurt. “Uit het verhaal van Wim bleek dat zonnepanelen op je eigen dak uiteindelijk gunstiger
zijn”, legt Marjo uit. “Zelfs wanneer de salderingsregeling in 2023 komt te vervallen.”

Spouwmuurisolatie zonder spouw?

Na zonnepanelen kwam spouwmuurisolatie aan bod. Deuteren heeft veel jarendertigwoningen die geen spouwmuren hebben. Hoe kun je dan toch isoleren? Loes van den Brand, buurtteamlid en zelf in het bezit van een jarendertigwoning, heeft daar al ervaring mee. “Ze vertelde hoe een gespecialiseerd bedrijf van binnenuit isolatie heeft aangebracht in haar huis. Te beginnen met een laag houtwol waar vervolgens platen overheen gemonteerd worden voor de afwerking. Eigenlijk krijg je op die manier toch een soort spouw.”

Elkaar stimuleren

In aanloop naar de buurtbijeenkomst liet het buurtteam offertes opmaken bij twee leveranciers van zonnepanelen én twee leveranciers van spouwmuurisolatie. “Zo konden we een aardige indicatie van de kosten geven en weten buurtgenoten dus beter wat ze kunnen verwachten. Op basis van deze offertes konden ze aangeven of ze serieuze interesse hebben”, licht Marjo toe. “Vervolgens is het de bedoeling dat we samen bepalen met welke leverancier we verdergaan en hoe we het proces het beste aanpakken. Wel zo handig om dit met zijn allen tegelijk te doen. Zo kunnen we elkaar stimuleren én maken we kans op staffelkorting.”

Spontane uitbreiding actieplan

“Wat ook leuk was”, zegt Marjo enthousiast, “is dat er veel interesse bleek te zijn in sedumdaken. Dat zijn groene daken vol plantjes die in de winter isoleren en in de zomer vocht vasthouden waardoor het in huis koeler blijft. Er is momenteel een subsidie beschikbaar van 25 procent en omdat we in Deuteren veel huizen hebben met een aanbouw, ziet het er straks ook nog eens hartstikke leuk uit!” Vijf buurtgenoten hebben zich direct opgeworpen om hier verder in te duiken.

Meedoen kan nog

Ook voor de zonnepanelen en de spouwmuurisolatie kon het buurtteam al een mooi lijstje namen noteren. “Verschillende buurtgenoten die er niet bij konden zijn, hebben al laten weten dat ze waarschijnlijk ook interesse hebben”, zegt Marjo enthousiast. “We horen het graag als huishoudens nog willen aanhaken of meer willen weten; ze kunnen contact met ons opnemen via onze buurtpagina. Voorlopig is er nog geen deadline, maar op een gegeven moment moeten we concrete stappen gaan zetten. Dus wacht niet te lang!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?