Deuteren peilt interesse voor samen energie besparen

06 juni 2017

In het Bossche Deuteren willen zes bewoners aan de slag met energiebesparing, liefst samen met zo veel mogelijk buren. Tijdens een inspiratiebijeenkomst op 1 juni in het buurthuis peilden ze de interesse in de buurt en gaven ze alvast inzicht in de besparingsmogelijkheden. Teamlid Loes van den Brand: “Samen energie besparen is makkelijker, goedkoper én gezelliger. Buurtbewoners die mee willen doen, nodigen we van harte uit zich bij ons te melden.”

Buurkracht foto bb1
Doe je ook mee?

Na een kort welkomstwoord van teamlid Marjo van Rumpt vertelde Loes hoe het buurtinitiatief tot stand is gekomen. In haar zoektocht naar energiebesparende maatregelen voor haar eigen huis blééf ze op de website van Buurkracht uitkomen. En omdat het haar eigenlijk wel leuk leek om iets samen met de buurt te doen, besloot ze zich aan te melden. En op zoek te gaan naar buurtgenoten die samen met haar het voortouw wilden nemen.

Slecht geïsoleerd

Buurtbegeleider Gert Wagenvoort lichtte vervolgens toe hoe Buurkracht Deuteren ondersteunt bij het opzetten van gezamenlijke acties. Zo heeft Buurkracht een energieadviseur ingeschakeld om de energiebesparingskansen in de buurt te onderzoeken. Ook deze was aanwezig om zijn bevindingen te presenteren. “Er valt nog genoeg te besparen. Veel woningen in Deuteren hebben bijvoorbeeld nog enkel glas. Ook muren en vloeren zijn vaak slecht geïsoleerd. Daar is makkelijk iets aan te doen, al wordt het wat ingewikkelder als je geen spouwmuur of kruipruimte hebt. Ook vertelde de adviseur over de verschillende isolatiematerialen. En hij gaf tips over hoe je het kaf van het koren kunt scheiden als je op zoek gaat naar een leverancier.”

Inspirerend voorbeeld

Ter inspiratie liet Marjo van Rumpt zien hoe ze haar eigen jarendertigwoning al fiks verduurzaamd heeft. Er is spouwmuurisolatie aangebracht, het enkel glas is vervangen door isolatieglas en een pelletkachel verwarmt een belangrijk deel van haar huis. Op die manier bespaart ze honderden euro’s aan energielasten per jaar en het huis is een stuk comfortabeler geworden. Marjo: “We hebben ook een paar buitenmuren waar geen spouw in zit. Daar hebben we nog niets aan gedaan. De gangbare oplossing is dat je dan een voorzetwand aan de binnen- of buitenzijde van de woning aanbrengt en de ruimte tussen de muur en die voorzetwand vult met isolatiemateriaal. Maar daar komt best wat bij kijken en het is een stuk duurder dan spouwmuurisolatie.”

Blijf op de hoogte

Aan het einde van de bijeenkomst kregen alle aanwezigen een formulier waarop ze konden aangeven in welke energiebesparende maatregelen ze geïnteresseerd zijn. Loes: “Onder de buurtgenoten die een formulier inleverden, verlootte Gert een pot drop. Dus we hebben heel wat formulieren opgehaald. Komende week gaan we de resultaten op een rij zetten en kijken of we een actie kunnen doen met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of zonnepanelen. We houden Deuteren op de hoogte van de voortgang, onder andere via onze buurtpagina. Daar hebben zich naar aanleiding van de avond meteen alweer een paar buurtgenoten aangemeld. We hebben een goed begin gemaakt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?