Derde zonnepanelenavond Acht trekt 100 bezoekers

22 april 2018

Op 18 april was het volle bak in het Dorpshuis voor de derde zonnepanelenactie in Acht, georganiseerd door het Buurkrachtteam, 040energie, gemeente Eindhoven en leverancier 365zon. Was je er niet bij maar ben je wel geïnteresseerd in zonnepanelen, meld je dan aan voor een persoonlijke offerte via de buurtpagina. 

Buurkracht buurtbijeenkomst acht
Veel belangstelling voor zonnepanelen in Acht

De opkomst overtrof alle verwachtingen: de bezoekers pasten nauwelijks in het zaaltje. “We waren al heel blij geweest met 30 man, maar 100 mensen was een absolute verrassing”, zegt Guido Wilmes van het buurtteam enthousiast. In zijn welkomstwoord zette hij zonnepanelen in een breder perspectief. “Zonnepanelen aanschaffen is fantastisch, maar we moeten ook ons energieverbruik terugbrengen en zorgen dat we van het gas af kunnen. Anders redden we de klimaatdoelstellingen niet.” Vervolgens gaf hij het podium aan Joop Ketelaars van de gemeente Eindhoven. De gemeente mikt op een CO2-reductie van 95% in 2050 (ten opzichte van 1990) en de zonnepanelenactie is daarin een belangrijke stap.

Prima kwaliteit

Peter Verscharen van 040energie vertelde vervolgens een algemeen verhaal over zonnepanelen. Aan bod kwamen onder meer soorten, werking, ligging en onderhoud. 040energie is een vereniging van vrijwilligers die betaalbare duurzame energie voor heel Eindhoven mogelijk wil maken. De vereniging organiseert sinds 2016 een doorlopende zonnepanelenactie, waarbij ze elk jaar opnieuw een leverancier selecteert. Guido: “Net als verleden jaar is dat 365zon, vanwege de goede prijs/kwaliteitverhouding, de betrouwbaarheid en de prima service.”

Uitgebreide kwaliteit

040energie zorgt voor onafhankelijke begeleiding van elke deelnemer. Guido: “Bij interesse maakt 040energie eerst met een computerprogramma een quickscan van je dak, zodat je een idee hebt hoeveel zonnepanelen erop passen en wat de opbrengst kan zijn, rekening houdend met schaduw en lichtval. Als je serieus instapt, komt er iemand langs voor een serieuze schouw mét rapport en krijg je een offerte. Voor de schouw rekent 040energie € 30,-, daarmee ben je meteen drie jaar lid van de vereniging.” 

Netjes gewerkt

Tot nu toe deden al 110 huishoudens mee met de zonnepanelenactie. Een bewoonster uit Acht vertelde over haar goede ervaringen. Guido: “Bij haar stond voorop dat de installatie van de zonnepanelen netjes moest gebeuren. Samen met de schouwer had ze al haar wensen doorgenomen. Zo moest de bedrading naar de meterkast netjes worden weggewerkt en wilden ze een mooie symmetrische plaatsing van de panelen op haar dak. 365zon had de installatie precies naar haar wens uitgevoerd en ze was erg tevreden.”

Ruime keuze

Een adviseur 365zon ging vervolgens dieper in op het aanbod. Guido: “Omdat de leverancier geen kosten maakt voor klantenwerving, kan hij acht tot tien procent korting geven, ongeacht wat je op je dak wilt leggen. 365zon is lid van Zongarant. Dat betekent dat je bij elke installatie van tevoren een garantie krijgt van de minimale opbrengst. Leveren de zonnepanelen minder op, dan krijg je dat vergoed. Zo weet je dus precies waar je aan toe bent.” De leverancier kreeg veel vragen, waaronder over de salderingsregeling die per 2020 verdwijnt. “Wat ervoor terugkomt, is nog niet duidelijk. De minister heeft wel toegezegd dat mensen die nu zonnepanelen hebben niet worden benadeeld.”

Blijf op de hoogte

Na de bijeenkomst vulden 15 bezoekers direct een aanvraagformulier voor een quickscan in. “Veel mensen namen er ook een mee, dus ik verwacht dat er nog wel wat aanvragen zullen nadruppelen. Je kunt je natuurlijk ook via onze buurtpagina of de Facebookpagina aanmelden. Hier kun je je ook opgeven voor andere acties. Voor de warmtepompavond op 29 mei hebben zich al 100 mensen gemeld. Die zit vol. Maar er zijn nog veel meer leuke acties, zoals de elektrische deelauto. Blijf op de hoogte en meld je aan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?