Derde buurt in Oss loopt warm voor energie besparen

27 januari 2016

Na de Ruwaard-Staatsliedenbuurt en de Buurtjes in Oss is nu ook het ‘Schrijverskwartier’ uit de startblokken met Buurkracht. In de sfeervolle locatie ’t Woud bezochten op 25 januari zo’n 35 bewoners uit de Potgieterstraat, de Tollensstraat en de Da Costastraat de eerste buurtbijeenkomst over samen energie besparen.

Buurkracht 4dc43ac5ab434161ac50641369b7411d
Eerste buurtbijeenkomst voor derde Osse buurt

“De inzet van de avond was voornamelijk energiebewustwording”, vertelt Gertruud Verbruggen van het buurtteam. “We wilden niet meteen groot uitpakken met ingrijpende maatregelen; niet iedereen heeft even veel geld op de plank liggen en voor de bewoners van de huurwoningen in onze buurt moest het programma ook interessant zijn. Die woningen worden al nageïsoleerd door de woningbouwvereniging, Brabant Wonen. Ons programma ging daarom vooral over waar je op kunt letten, de kleine dingen.”

Hoe lees je je energierekening?

Gertruud leidde zelf de avond in. Ze lichtte toe wat het doel van de avond was en hoe Buurkracht in het Schrijverskwartier terechtgekomen is: eigenlijk via Jaap Pannekoek. Jaap is was de bevlogen initiatiefnemer van een van de allereerste Buurkrachtbuurten, de Ruwaard-Staatsliedenbuurt, en helpt Buurkracht nu om in Oss uit te breiden. Zijn warme contacten met Brabant Wonen heeft hij ingezet om de buurtvereniging van Gertruud en haar buren voor Buurkracht te interesseren. Zelf was Jaap ook uitgenodigd in ’t Woud om een presentatie ten beste te geven. Gertruud: “Hij benadrukte het belang van inzicht in je energieverbruik en legde bijvoorbeeld heel duidelijk uit hoe je de energierekening kunt lezen. Dat een hoge rekening waarschijnlijk betekent dat de warmte aan alle kanten je huis uit loopt. En dat je met kleine maatregelen al veel warmte- en stroomverlies kunt voorkomen.”

Besparen begint met inzicht

Inzicht is de eerste stap naar besparen. Die boodschap kwam ook weer naar voren in de presentatie van buurtbegeleider Jos Derks van Buurkracht. Hij deed uit de doeken wat de rol van Buurkracht is en liet in een filmpje zien hoe buurtgenoten de website van Buurkracht kunnen gebruiken. En hoe ze daar hun eigen energieverbruik kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van de buurt. Nog meer inzicht kregen de aanwezigen dankzij de presentatie van energieadviseur Janneke Steenkamer. Buurkracht had haar op pad gestuurd om de besparingsmogelijkheden in de buurt in kaart te brengen. Daarvoor had ze zich met name verdiept in het huis van Gertruud, dat vrijwel identiek is aan de meeste andere woningen in de buurt. “In ons huis is het dak nageïsoleerd, verder niks. Er valt dus nog heel wat te verbeteren. Dat waren we al van plan, maar nu gaan we kijken wat er uit de buurt komt, of er meer mensen zijn die daar belangstelling voor hebben. En dan doen we dat graag samen met anderen.”

Experimenteren met de bespaarkoffer

Buurkracht bespaarkoffer
Veel belangstelling voor bespaarkoffer

Maar voordat de buurt aan de slag gaat met isolatieacties, kunnen bewoners zich eerst nog verder in hun eigen verbruik verdiepen. Gertruud: “Jaap leent koffertjes uit met allerlei kleine hulpmiddelen en maatregelen, zoals ledlampen, energieverbruiksmeters en een warmtecameraatje. Die hebben wij als buurtteam van tevoren thuis kunnen testen. We hebben onze apparaten doorgelicht en de verschillen tussen led- en gloeilampen gemeten. Heel leuk om te doen. Anne-Marie de Man liet zien wat we allemaal ontdekt hadden. Ze was heel zenuwachtig, maar ze deed het heel goed. Heel rustig, duidelijk én enthousiast.”

Alle straten in het buurtteam

Gertruud kijkt terug op een geslaagde avond. “Wat ik mooi vond, was dat er ook heel wat mensen waren die ik nog niet kende. We zaten dus niet alleen met onze directe buren en vrienden in de zaal. En toen het programma afgelopen was, kwamen er meteen veel mensen met vragen op ons af. Vooral voor de bespaarkoffer was veel belangstelling; heel wat bezoekers hebben zich ter plekke aangemeld om die te lenen. Wie er niet bij was kan zich op buurkracht.nl/schrijverskwartier alsnog opgeven. Wij gaan ons ondertussen beraden op vervolgstappen. Daarbij krijgen we waarschijnlijk nu ook versterking van iemand uit de Da Costastraat die zich bij de bijeenkomst spontaan kwam melden. Als dat gebeurt, zijn alle drie de straten vertegenwoordigd in het buurtteam.

Schrijverskwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Schrijverskwartier