Denk je aan vloerisolatie? Dit moet je weten!

01 januari 2017

Je vloer isoleren brengt veel voordelen met zich mee: lekker warme voeten, een gelijkmatigere temperatuur in huis, minder tocht en geen optrekkend vocht uit de kruipruimte. Kortom: vloerisolatie verhoogt het comfort in huis en je bespaart ook nog eens op je energierekening. Met deze tips en overwegingen maak je een betere keuze. 

Bekijk ook het overzicht met tips voor de aanschaf van andere grote bespaarmaatregelen.  Of bekijk het leuke filmpje over ervaringen met vloerisolatie onderaan dit artikel.

Buurkracht vloerisolatie
Kijk welke vloerisolatie bij jouw situatie past

Welke vorm van vloerisolatie is geschikt voor mijn huis?

  • Als je een kruipruimte onder je huis hebt van minstens 35 cm hoog, dan is isolatie tegen de onderkant van je vloer de meest voor de hand liggende keuze. Die is relatief eenvoudig aan te brengen en draagt flink bij aan energiebesparing en comfortwinst in je huis.
  • Is de kruipruimte onder de vloer lager dan 35 cm, dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren. Dat kan door via het luik isolatiemateriaal op de bodem te leggen. Als je een houten vloer heb, kun je ook een paar vloerplanken even weghalen, folie op de bodem leggen en vervolgens isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan te brengen.
  • Helemaal geen kruipruimte? Dan is isolatie op de bovenkant van je vloer een oplossing. Hou er dan wel rekening mee dat dit gevolgen heeft voor je drempels, deuren en plinten.

Vloerisolatie en vloerverwarming combineren?

Dat kan. Sterker nog: als je toch vloerverwarming overweegt, overweeg dan om een heel nieuwe vloer met isolatie aan te (laten) leggen. Als je toch al aan het verbouwen bent, kost het minder moeite en je bespaart geld.

Isolatiematerialen voor vloerisolatie: welke kies je?

Voor het isoleren van vloeren is er keuze uit diverse isolatiematerialen, zoals thermoskussens en andere isolerende reflecterende folie, kurk, houtvezel, vlas, cellulose, EPS of XPS-schuim, glas- of steenwol en gespoten PUR-schuim. Let er bij jouw keuze vooral op

  • dat het materiaal geschikt is voor je vloer – sommige isolatiematerialen zijn meer geschikt voor onder een houten vloer; andere voor onder een betonnen vloer
  • dat het isolatiemateriaal goed aansluit op elkaar (bijvoorbeeld bij platen) en op de vloer en wanden

Met alle verschillende isolatiematerialen kun je een goede isolatiewaarde bereiken (ga uit van een Rc-waarde van 3,5 tot 5 bij een vloer zonder vloerverwarming en 5 bij een vloer mét vloerverwarming).

Wie gaat je vloer isoleren? Zo selecteer je een goede aanbieder

  • Vind kwalitatief hoogstaande bedrijven in jouw buurt die vloerisolatie kunnen aanbrengen via www.energiebesparendoejezo.nl/energieloket of op www.wij-isoleren.nl.
  • Nodig minstens twee bedrijven uit voor een vrijblijvend adviesgesprek over vloerisolatie bij jou thuis. Vraag ook om referenties.
  • Vraag de aanbieders om in hun offerte een omschrijving te geven van de werkzaamheden van start tot schoonmaak en de totale kosten op te nemen, inclusief eventueel bijkomende kosten zoals het plaatsen van ventilatieroosters. Ook de materialen, isolatiewaardes, de oppervlakte van de vloer en de garanties moeten in de offerte komen.
  • Vraag of het luik van de kruipruimte en gaten van leidingen die door de vloer lopen ook geïsoleerd worden.

Bonustip: laat samen met je buren vloerisolatie aanbrengen. Buurkracht helpt

Wil je samen met je straat of buurt aan de slag met vloerisolatie en/of andere energiebesparingsmaatregelen? Buurkracht biedt daarbij gratis ondersteuning. Doe de postcodecheck om te zien of er al Buurkracht in jouw buurt is of bekijk Buurkracht in vijf stappen voor meer informatie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?