De vijf geheimen van succes-samen-bespaarder Jos Derks

04 januari 2018

Jos Derks is een van de drijvende krachten achter energiebesparing in zijn eigen buurt, Hintham-Zuid, nog altijd een van de meest succesvolle Buurkrachtbuurten ooit. En als buurtbegeleider bij Buurkracht hielp hij tientallen buurten op weg. Afgelopen jaar gaf hij het stokje door, maar op de achtergrond blijft hij gelukkig bij Buurkracht betrokken. Maar al te graag brengen we zijn tips nog eens onder de aandacht. Als inspiratie voor het nieuwe jaar!

Buurkracht buurkracht jos nb
Succes-samen-energie-bespaarder Jos Derks

1. Met een persoonlijke benadering bereik je het meest

Toen wij met ons team in Hintham-Zuid samen energie besparen onder de aandacht wilden brengen – indertijd nog onder de vlag van het Slimme Buurten-initiatief van RVO – deden we dat zo: deur aan deur aanbellen, ons voorstellen en uitleggen wat onze plannen waren. We werden met groot enthousiasme ontvangen. Daarbij hielp het dat er in die periode aantrekkelijke gemeentelijke subsidies beschikbaar waren. Op onze eerste bijeenkomst kwamen 80 van de 120 huishoudens af. En heel veel buurtgenoten zijn in actie gekomen. De teller staat inmiddels op ruim 140 maatregelen, met in totaal meer dan € 70.000,- aan besparingen.

2. Doe het met plezier

Enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik vind het nog steeds verschrikkelijk leuk om mijn eigen ervaringen, technische kennis en tips en tricks te delen. En ik word zelf ook altijd erg enthousiast van de mensen die, vaak vanuit hun groene hart, in hun eigen buurt iets willen bijdragen aan het verlagen van het energieverbruik. Daar ga je toch harder van lopen? En zo werkt het ook in de buurten: als je plezier hebt in wat je doet, lukt het vaak ook om het vuurtje bij buurtgenoten aan te wakkeren.

3. Denk in kleine stappen

Ambities zijn mooi, maar voor de meeste van je buurtgenoten is gasloos wonen en een energieneutrale woning ver van hun bed. In buurtteams zitten vaak idealistische mensen die al even met het milieu bezig zijn en zelf gedurende een aantal jaren al veel aan hun huis hebben gedaan. Van je buurtgenoten kun je niet verwachten dat ze meteen tot het uiterste gaan, wel dat er een aantal de eerste stap zet. Een marathon bouw je rustig op.

4. Spreek buurtgenoten aan op wat zij belangrijk vinden

Voor een lagere energierekening en een aangename temperatuur in huis hebben mensen over het algemeen meer over dan voor een beter milieu. Wie heeft ooit een ton CO2 gezien? Ik heb daar helemaal niks mee. Als ik een blikje op straat zie liggen, gooi ik het in de prullenbak. Maar ik ga niet mijn CO2-uitstoot compenseren als ik 3500 kilometer gereden heb. Dat is me te abstract. En ik ben niet de enige voor wie dat geldt. Kies de argumenten die je buurtgenoten aanspreken. Dat is vaak toch geld en comfort, met het milieu als leuke bijkomstigheid.

5. Laat zien wat energiebesparing jou zelf oplevert

Toen ik met energie en besparen aan de slag ging heb ik mijn verbruik bijgehouden. Als ik alles omreken met de huidige energieprijzen betaalde ik destijds € 128,- per maand aan de energieleverancier, voordat ik begon met besparen en maatregelen in 2006. Nu, vijf maatregelen verder, betaal ik nog maar € 35.- per maand. Zorg dat je zelf inzicht in je verbruik én je besparingen hebt. Dan kun je dat ook aan anderen laten zien. Baseer je op feiten. Die vormen het beste bewijs dat energiebesparende maatregelen echt veel opleveren.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?