De Veldegge klaar voor 100 procent energie-inzicht

26 maart 2018

In De Veldegge in Heeten ging onlangs de vlag uit toen ook de laatste bewoners overstag gingen om mee te doen aan Gridflex. Tijdens de buurtbijeenkomst op 21 maart in Kulturhus Trefpunt kregen bewoners tips & tricks voorgeschoteld om het onderste uit de kan te halen. Gemist? Kijk voor meer informatie op de buurtpagina.

Buurkracht img 20180301 wa0010
Het buurtteam van De Veldegge

Gridflex is een uniek proefproject waarbij iedereen nauwkeurig inzicht krijgt in het eigen energieverbruik en waarbij de stroom die met zonnepanelen op de daken wordt opgewekt, via zeezoutbatterijen ook weer in de buurt wordt verdeeld. De afgelopen maanden is in elke meterkast in De Veldegge een energiemanagementsysteem (EMS) geïnstalleerd. Dit apparaatje stelt bewoners in staat om hun energieverbruik én opwek realtime te volgen via een app. Een belangrijk doel van de avond was om hen wegwijs te maken in die app: wat kun je er precies voor gegevens uithalen en hoe kun je met die informatie je energieverbruik beïnvloeden?

Haal meer uit de app

Rudi Walraven en Loek Tomassen van het buurtteam leidden de avond in. Daarbij stonden ze natuurlijk ook stil bij de geweldige start van het project: met 100 procent deelname is de kans van slagen maximaal. Erik Bakker van ICT, het bedrijf dat de EMS-kastjes heeft geplaatst, ging vervolgens uitgebreid in op de werking van de app. “Dat deed hij op een heel vlotte, heldere manier”, vertelt Monique Berghuis van het buurtteam. “Hij had zijn telefoon aangesloten op de beamer, zodat we konden meekijken hoe de app precies werkt. Zelf had ik ‘m al geïnstalleerd, maar de presentatie heeft me toch weer nieuwe mogelijkheden bijgebracht. Bijvoorbeeld dat je je basisverbruik zelf kunt instellen, en dat de grafieken je verbruik op verschillende manieren kunnen weergeven.”

Onderzoek uit de doeken

Aan de hand van Gridflex bestuderen onderzoekers van de Universiteit Twente de haalbaarheid van een lokale energiemarkt. Victor Reijnders lichtte toe hoe dat onderzoek in z’n werk gaat: welke gegevens worden verzameld? Hoe zorgen zij dat de lokaal opgewekte energie ook echt in de buurt blijft? Monique: “Onze buurt is aangesloten op één transformatorhuisje. Daar kun je dus het totale energieverbruik van de wijk goed volgen. De onderzoeker liet met grafieken zien dat er om 18.00 uur, als iedereen thuis komt van z’n werk, een piek in de vraag zit, terwijl er juist om 14.00 uur, als bijna niemand thuis is, een piek in de opwek van zonne-energie zit. Als je die overproductie opslaat, kun je die inzetten op piekmomenten. Een interessante en heldere presentatie, waarbij we meteen ook goede tips kregen. Ga om 14.00 uur je was doen in plaats van ’s nachts bijvoorbeeld. En kijk nog eens goed naar je sluimerverbruik.”

Energierekeningen onder de loep

Na de pauze stond een uitleg van de energierekening op het programma. De meeste bewoners hadden daarvoor hun jaarrekening meegenomen. Op een kaart van de buurt die klaar hing, vulden ze hun eigen verbruik in. “Zo kon je de verschillen in verbruik in De Veldegge zien”, zegt Monique. “Die waren niet zo erg groot, want de huizen zijn redelijk vergelijkbaar. Maar het zorgde er wel voor dat mensen meteen met elkaar in gesprek gingen.” De verhelderende presentatie van energieadviseur Dominique Doedens, die alle posten op de rekening met het publiek doornam, ging er dan ook in als koek.

Zeezoutbatterijen op komst

Monique kijkt terug op een leuke, geanimeerde avond die zeker weer heeft bijgedragen aan het energiebewustzijn in de buurt. “Er ontstaat echt reuring op deze manier, en we leren elkaar ook weer beter kennen. Over een paar maanden worden in de buurt ook 25 zeezoutbatterijen geplaatst; dan gaan we echt los. Dat wordt het hoofdonderwerp van de volgende bijeenkomst, die waarschijnlijk in mei plaatsvindt. We houden iedereen op de hoogte, onder meer via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?