De Regt viert Burendag met springkussen én energiefiets

29 september 2017

Bewoners van De Regt vierden zaterdag 23 september Burendag. Het werd een gezellig festijn met - voor het eerst - een groen tintje. Sinds het begin van het jaar is een kersvers buurtteam namelijk druk bezig met het opzetten van verschillende energiebesparingsacties. Burendag leek het team een mooie gelegenheid om energiebesparing eens extra onder de aandacht te brengen. Blijf op de hoogte van de acties van het buurtteam via de buurtpagina.

Buurkracht burendag 2017
Burendag op het Molenveld in De Regt

Het was lekker druk op het Molenveld waar de tenten voor het festijn stonden opgesteld. “Ik heb wel vijftig tot zestig bezoekers geteld”, vertelt Wim Hijnen enthousiast. Wim is lid van het buurtteam dat dit jaar voor het eerst betrokken was bij de organisatie van Burendag. Die nieuwe samenwerking zorgde er onder meer voor dat de kinderen zich niet alleen op het vertrouwde springkussen maar ook op een energiefiets konden uitleven. Zo verzorgden ze al trappend de muziek en lieten ze ventilatoren draaien.

Handige tips

Het buurtteam had allerlei manieren voorbereid om de buurt voor te lichten over energie besparen. Een groot deel van de huurhuizen in de wijk heeft kort geleden een nieuwe cv-ketel gekregen. “Wij hadden tips voor een energiezuinige instelling van die cv-ketels”, vertelt Wim. “Daar was veel aandacht voor. Een aantal buurtbewoners heeft zelfs gevraagd of ik langs wil komen om ze te helpen. Zij kwamen er zelf niet uit.

Kansen om te besparen

De Regt ligt in Beek en Donk, de groenste gemeente van Nederland, en is zelf ook al een heel eind op weg. Ongeveer vier jaar geleden heeft een groep bewoners gezamenlijk zonnepanelen laten aanbrengen. Toch valt er nog veel winst te behalen op het gebied van energie besparen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan isolatie, of kleinere maatregelen zoals radiatorfolie, ledverlichting en duurzame apparaten.

Bijeenkomst in oktober

Bewoners van De Regt krijgen binnenkort een brief in de bus, waarin zij kunnen aangeven welke energiebesparingsacties hun voorkeur hebben. Wim: “We bepalen op basis van deze inventarisatie welke acties we gaan ondernemen. De plannen presenteren we tijdens een buurtbijeenkomst, naar verwachting in oktober. Alle buurtgenoten zijn van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Houd daarvoor de buurtpagina in de gaten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?