De Regt bespaart met raad en daad

27 november 2017

Beek en Donk mag zichzelf de groenste gemeente van Nederland noemen, maar dat is voor bewoners van De Regt geen enkele reden om achterover te leunen. De buurt tilt duurzaamheid naar een hoger plan met gezamenlijke besparingsacties voor zonnepanelen, warmtepompen en meer. Tijdens de buurtbijeenkomst op donderdag 23 november vroegen meerdere buurtbewoners direct een persoonlijke offerte aan. Of ze meldden zich aan voor een gratis warmtebeeld van hun huis. Aanhaken kan nog via de buurtpagina.

Buurkracht buurtteam deregt
Buurtteam De Regt

Wim Hijnen en Gert-Jan van Kesteren van het organiserende buurtteam heetten de buurt van harte welkom op deze eerste officiële bijeenkomst over energiebesparing voor de buurt. Ze deden uit de doeken wat de buurt van het team kan verwachten. Wim: “Buurtbewoners kunnen bij ons aankloppen voor raad en daad rondom alles wat met energiebesparing te maken heeft. We hebben veel expertise in huis en door de jaren heen stuk voor stuk onze sporen verdiend op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft Tiny Huijbers meer dan dertig jaar voor een isolatiebedrijf gewerkt.” 

Aanbod voor zonnepanelen

Om buurtgenoten de gelegenheid te geven om direct in beweging te komen, heeft het buurtteam alvast twee interessante aanbiedingen geregeld: voor zonnepanelen en (hybride) warmtepompen. De leveranciers waren aanwezig om hun producten, diensten, werkwijze en aanbod nader toe te lichten. Zo hield Johan Frenken namens 365zon een presentatie over zonnepanelen. “Als er minimaal tien huishoudens meedoen, krijgen we een behoorlijke korting”, zegt Wim. “Na afloop hebben zo’n zes geïnteresseerden zich al aangemeld voor een persoonlijke offerte. Zo komt dat extra voordeel snel dichtbij!” 

Scherpe prijs voor warmtepomp

Ook Ton de Koning van SDK kan binnenkort aan de slag in de buurt. Ton is een lokale installateur van o.a. warmtepompen. Wim: “Hij biedt een scherpe prijs en na zijn enthousiaste verhaal kreeg ook hij direct een aantal aanvragen uit het aanwezige publiek voor een offerte. Ik denk dat veel mensen in hun hoofd hadden dat een warmtepomp heel duur is. Maar door de presentatie van Ton kwamen ze erachter dat je met subsidie al voor netto € 2.500,- een hybride warmtepomp aanschaft die je prima kunt combineren met je bestaande HR-installatie. Zeker als  je energie over hebt van je zonnepanelen. Je bespaart dan enorm op je gasverbruik, met een niet al te hoge investering.” 

Handige tips

Wie een investering (voorlopig) niet ziet zitten, kreeg ook handvatten om toch het eigen energieverbruik terug te dringen. Buurtbegeleider Irmy van Paassen van Buurkracht had allerlei handige tips waarmee je à la minute kunt beginnen met besparen. “Pas de aanvoertemperatuur van de HR-ketel aan”, geeft Wim als voorbeeld. “Die staat vaak op 80 °C tot 90 °C, maar 55 °C is meer dan voldoende. Zo bespaar je al snel € 100,-- tot  150,-- per jaar. Ook legde Irmy uit hoe je met een slimme meter je eigen energieverbruik heel makkelijk kunt volgen. Met de persoonlijke code die iedereen in de buurt per post heeft ontvangen, kun je online precies zien hoeveel je wanneer verbruikt. En of dat veel of weinig is ten opzichte van de buurt en vergelijkbare huishoudens in het land. Dat inzicht is vaak de eerste stap naar besparen.” 

Meld je aan voor een persoonlijke offerte en/of gratis warmtebeeld

Wim is zeer positief over het verloop van de avond. “Mensen graag willen besparen, maar weten niet altijd goed hoe ze het moeten aanpakken en wat het allemaal kost. Wat dat betreft denk ik dat de avond voor velen een eyeopener was. De zonnepanelen- en warmtepompactie leidden alvast tot grote interesse. Ook meldden zich veel aanwezigen aan voor een gratis warmtebeeld van hun huis – we hebben een eigen warmtecamera tot onze beschikking. Wie meer wil weten over de aanbiedingen, mee wil doen of ook op een warmtebeeld wil zien of en waar zijn woning warmte lekt, nodigen wij graag uit zich bij ons te melden via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?