De Mortel op jacht naar energieslurpers

04 december 2015

Een oude vrieskist in de kelder of schuur. Lekker makkelijk voor extra brood of diepvriesmaaltijden. Maar die oude vrieskisten verbruiken veel elektriciteit. Soms wel voor € 100,- per jaar. Ook andere elektrische apparatuur zoals de waterkoker, de droger en de warmtepomp van de vloerverwarming kan de energierekening behoorlijk opstuwen. Hoe kom je daarachter? Bewoners van De Mortel kunnen komende weken speciale energieverbruiksstekkers lenen om alle verborgen energieslurpers in hun huis op te sporen.

Buurkracht de mortel
Buurtteam De Mortel

Met de energieverbruikstekkers is exact meten te hoeveel energie de televisie, computer of telefoonoplader verbruikt. De eerste liefhebbers in de buurt zijn er al mee door hun huis gegaan. Zoals Pieter van Dommelen die zo schrok van het energieverbruik van zijn 24 jaar oude vriezer in de kelder, dat hij die meteen heeft vervangen. “De energieverbruiksstekker gaf een verbruik van 700 kWh per jaar aan. Moderne vrieskisten gebruiken net 200 kWh. Als je uitgaat van zo’n 22 cent per kWh, dan verspilde ik dus zo’n 100 euro per jaar.” Ook Mark van de Ven gaat zijn oude diepvrieskist vervangen nu hij het verbruik gemeten heeft: “Dat is gigantisch: 4 kWh per dag. Eigenlijk zou elke Nederlander zo’n stekker moeten hebben om zich bewust worden van het verbruik.”

Ook aan de slag met energieverbruiksstekkers?

Het buurtteam bestaande uit Paul Siebers, Frans van de Kam, Marcel van Vugt, Pieter van Dommelen en Marinus van de Ven werken samen met Buurkracht, een kosteloos en niet commercieel initiatief Enexis Holding N.V. Daar hebben zij energieverbruiksstekkers te leen gekregen. Inwoners kunnen via www.buurkracht.nl/de-mortel aangeven dat ze deze willen lenen. “Je kunt je gratis en vrijblijvend aanmelden. En dan niet alleen de stekkers lenen, maar als je een slimme meter hebt ook inzicht krijgen in je energieverbruik en dit vergelijken met het gemiddelde verbruikt van het dorp”, aldus Frans van der Kam.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?