De Moeren stukje dichterbij asbestvrij en lekker warm

12 maart 2018

Op 1 maart kwamen asbestvrije daken en warmere huizen weer een stukje dichterbij in De Moeren in Breda. Tijdens de bijeenkomst in buurthuis Gageldonk presenteerde de asbestwerkgroep onder meer wat het verwijderen van de golfplaten schuurdakjes moet gaan kosten. Ook leverancier Pluimers was aanwezig voor voorlichting over isolerende maatregelen. Was je er niet bij? Je kunt alles nalezen op de buurtpagina.

Buurkracht 180312 foto bijeenkomst
De Moeren is volop aan het verduurzamen. Doe jij al mee?

De werkgroep asbest heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten. Na een hartelijk welkom door het buurtteam vertelde Debbie Veldmoeren wat de werkgroep allemaal heeft onderzocht. Hans Overbeeke van het buurtteam: “In de gemeente Breda loopt momenteel een actie voor het verwijderen van asbestdaken van schuurtjes. Ook bewoners van De Moeren kunnen zich inschrijven. Wat de gemeente daarvoor rekent, is nog niet bekend. Maar voor een goed vergelijk had de werkgroep alvast uitgezocht dat een half schuurdak verwijderen niet meer dan € 1.000,- mag kosten. Nu afwachten of Breda een scherper aanbod heeft.”

Zelfdoeners

Als Breda niet onder die prijs weet te duiken, dan willen sommige bewoners het asbest zelf gaan verwijderen. Ze kunnen zich daarvoor aansluiten bij de ‘zelfdoeners’, een groep van huiseigenaren die asbest op hun garages hebben liggen en daar zelf mee aan de slag willen gaan. Hans: “Wie dat wil, brengen we graag in contact met deze groep. Stuur daarvoor een e-mail.”

Kostbaar groen

Asbestdaken verwijderen en vervangen door een mooi begroeid dak. Dat lijkt veel bewoners wel wat. Thomas de Ridder van groenedakenspecialist Mostert de Winter maakte tijdens de bijeenkomst duidelijk dat dat helaas geen optie is. Hans: “Ten eerste zijn de kosten hoog: zo’n € 80,- tot € 90,- per m2 exclusief bouwkundige aanpassingen. Maar mocht je die prijs willen betalen, dan is de constructie van onze schuren en garages veel te zwak. Het is goed dat we dit hebben uitgezocht, dan hoeven we daar niet meer aan te denken.”

Isolatie op maat

Na een korte presentatie van buurtbegeleider Gert Wagenvoort over wat Buurkracht voor De Moeren kan betekenen, kreeg Pluimers Isolatie het woord. Hans: “Een adviseur liet zien wat dak-, vloer- en gevelisolatie inhoudt, en vertelde ook over isolatieglas en het vervangen van je kozijnen. Een gezamenlijke isolatieactie zit er niet in omdat woningen en wensen te veel van elkaar verschillen. Maar wie interesse heeft, kan een gratis opname vragen voor een offerte op maat.”

Open huis

Hans Overbeeke en zijn vrouw hebben al HR++-glas laten zetten en moesten daarvoor hun kozijnen laten vervangen. “Als buren willen weten hoe dat eruit ziet, dan zijn ze van harte welkom. Ik hoop dat meer buurtbewoners willen laten zien wat ze op gebied van isolatie hebben gedaan. Als mensen kunnen zien wat een maatregel inhoudt, is dat veelzeggender dan een presentatie. Bovendien – en minstens zo belangrijk – leer je zo nieuwe mensen kennen.”

Meld je aan

Op 7 april a.s. vindt de volgende gezamenlijke actie van het buurtteam plaats die al een beetje een traditie is geworden: de jaarlijkse zwerfafvalactie. Hans: “We krijgen dan knijpers en zakken van de gemeente. Die worden aan het einde van de dag weer opgehaald. Buren die mee willen helpen, kunnen zich aanmelden via de buurtpagina. Hier vind je ook alle informatie over asbest en offertes voor het verwijderen ervan en voor isolatieglas.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?