De Moeren goed op weg richting asbestverwijdering en isolatie

10 juli 2017

Woningisolatie en asbestsanering staan boven aan de wensenlijst van veel bewoners van De Moeren in Breda. Interessante projecten om gezamenlijk aan te pakken. Bij de buurtbijeenkomst in ’t Kraaiennest in april hebben zich twee projectgroepjes gevormd die inmiddels een aantal mogelijkheden verkend hebben. Op 6 juli deelden ze hun voorlopige bevindingen met de buurt. Buurtgenoten die interesse hebben om mee te doen met collectieve acties, kunnen zich aanmelden en op de hoogte blijven via de buurtpagina.

Buurkracht moeren 28 %281%29
Het buurtteam in de buurt

Niek Hakvoort van het buurtteam heette iedereen van harte welkom en gaf eerst het woord aan de projectgroep asbestsanering. Niek: “In Nederland moet alle asbest uiterlijk in 2024 verwijderd zijn. In De Moeren hebben veel schuurtjes en bergingen nog golfplaten asbestdaken, dus er moet iets gebeuren. De werkgroep heeft verschillende asbestverwijderaars benaderd voor een prijsindicatie. Omdat er allerlei bouwstijlen in de wijk zijn, wordt dat toch maatwerk, maar mogelijk kunnen we als we allemaal tegelijk aan de slag gaan, toch korting krijgen. Of we doen het zelf - samen: de asbestdaken zijn van een type asbest waarvoor je niet per se een professionele partij hoeft in te schakelen om het te laten verwijderen. De werkgroep heeft alvast uitgezocht aan welke richtlijnen je je moet houden.”

Isolatieverkenning

Ook de isolatiewerkgroep heeft al veel nuttig voorwerk gedaan. Niek: “Op het gebied van spouwmuur-, dak- en vloerisolatie én dubbel glas is in deze buurt nog veel te winnen. De werkgroep heeft zich gebogen over de vraag welke maatregel het meeste rendement oplevert. Dat verschilt nogal per straat en zelfs per woning. De werkgroep heeft wel een aantal leveranciers gepolst over wat de mogelijkheden zijn en of we misschien collectief korting kunnen krijgen. Als er genoeg buurtgenoten maatregelen nemen, zit dat er zeker in.”

Nog een buurtvragenlijst

Voor een volgende stap in beide projecten is vooral meer informatie nodig. “Hoeveel buren willen hun asbestdak laten verwijderen? En willen ze dat zelf doen of laten doen? Hoeveel buren willen hun huis laten isoleren en daarbij profiteren van een gezamenlijke inkoopactie?” Om daar achter te komen gaat het buurtteam deze zomer een nieuwe vragenlijst verspreiden in de buurt. Aan de hand van de resultaten kunnen de projectgroepen gerichter aan de slag. “Buren met een asbestdak op hun schuur of berging, iedereen die zijn huis wil isoleren en anderen, houden we op de hoogte via de buurtpagina. Daar vind je ook alle informatie die de projectgroepen en het buurtteam tot nu toe hebben verzameld.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?