“De liefde bracht mij naar Ulvenhout”

10 juni 2015

Iets bijdragen aan een duurzame samenleving en meteen de buurt beter leren kennen. Door in Ulvenhout-Zuidwest met Buurkracht te beginnen, slaat Jelle Folkeringa twee vliegen in één klap. Buurkracht is een goede manier om in te burgeren.

Buurkracht schermafbeelding 2016 06 14 om 01.54.05
Jelle Folkeringa en zijn partner

Ruim twee jaar geleden verliet Jelle het hoge noorden, waar hij het grootste deel van zijn leven had gewoond. De liefde bracht mij naar Ulvenhout. Mijn partner en ik hebben zeventien jaar gelat, met een lat van 263 kilometer van Paterswolde tot Breda. Ik kon moeilijk afscheid nemen van mijn vertrouwde omgeving. Maar uiteindelijk hebben we toch de knoop doorgehakt. Jelle en zijn partner verkochten allebei hun huis en streken neer in Ulvenhout-Zuidwest.

Dit is het gewoon!

Eenmaal verhuisd naar het zuiden, ontpopte Jelle zich meteen tot actieve Ulvenhouter. De veranderingen in de wereld gaan heel hard, vooral de laatste twintig jaar. Ik blijf graag een beetje bij, en dat kan alleen door actief mee te doen. Buurkracht heb ik ontdekt op een bijeenkomst van Anneville, de plaatselijke energiecoöperatie. Ik dacht meteen: dit is het gewoon! Op deze manier kan ik een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld, en meteen meer mensen leren kennen. Bij het rondbrengen van flyers kan ik bijvoorbeeld een praatje maken met buurtgenoten, en ik heb ook al een buurtgenoot gevonden die wel wil helpen met de voorbereidingen.

Burgerloket

Het bevalt Jelle ontzettend goed in Ulvenhout. Mijn vriendin woont al 40 jaar in Breda, dus zij heeft hier haar netwerk. Daar lift ik op mee, ze heeft leuke vriendinnen. Met een aantal bewoners zijn we ook een burgerloket aan het opzetten, waar we mensen helpen die zorg nodig hebben en niet goed weten waar ze terechtkunnen. Ik merk ook dat mensen hier graag de handen uit de mouwen steken. Nadat de bibliotheek was opgeheven, hebben bewoners zelf honderden boeken bij elkaar gebracht, geen oude meuk maar echt kwaliteitsboeken. Zodat er toch weer een goede voorziening is. Met de interesse voor energie besparen zit het ook wel goed. Anneville wilde zonnepanelen op het dak van de tennisvereniging leggen en verkocht daarvoor 80 aandelen van elk 1000 euro. Dat wordt lastig, dacht ik. Maar de aandelen waren binnen drie weken uitverkocht!

Ulvenhout-Zuidwest

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ulvenhout-Zuidwest