De Lariks-Zuid kan grote stappen maken

24 oktober 2014

Waar loop je tegenaan als je energiebesparingsmaatregelen wilt nemen? Hoe geschikt is je dak voor zonnepanelen? Wat heb je aan een beter energielabel? Hoe werkt de website van Buurkracht? Tijdens de buurtbijeenkomst in De Lariks-Zuid in Assen op 23 oktober kwamen al deze onderwerpen voorbij. En wist je dat je in Assen een gratis energiescan kunt krijgen?

Geanimeerd en informatief. Die woorden vatten de bijeenkomst goed samen. Anneke Brouwer van het Burgercollectief De Lariks e.o. dat in De Lariks de kar trekt: “We hadden een uitgebreid programma. Zelf heb ik een korte introductie gehouden, verteld wie wij zijn en waarom we de avond georganiseerd hadden. Onze buurtbegeleider Marjan Hendriks maakte duidelijk wat de rol van Buurkracht is en liet zien hoe je op de website je eigen energieverbruik kunt volgen.”

Grote stappen

De derde spreker was een energieadviseur. “Met speciale bonnen van de gemeente kun je in Assen je woning laten doorlichten op besparingsmogelijkheden. Gratis. Dat wilden we nog eens onder de aandacht brengen, lang niet iedereen is van deze regeling op de hoogte. Bovendien kon de adviseur meteen toelichten wat hij en zijn collega’s bij scans in onze buurt tegenkomen. Een groot deel van de woningen stamt uit de jaren 50 tot 70, vaak zijn daar grote stappen te maken.” Hoe een energiezuinigere woning je energielabel beïnvloedt en wat je daaraan hebt, kon later gevraag worden aan een aanwezige financieel adviseur.

Zonnekaart

Ook interessant was het interview met een leverancier van zonnepanelen. Anneke: “Voordat we met Buurkracht begonnen, hebben we al een actie in de buurt opgezet voor zonnepanelen. We hebben een offerte voor 10 en voor 18 panelen klaarliggen. Door de leverancier te interviewen, wilden we vragen uit de zaal alvast voor zijn: waar loop je tegenaan als je zonnepanelen op je dak wil? Wat voor omvormers zijn er en hoe snel heb je die terugverdiend? Wat brengen zonnepanelen op? Dat laatste kon Christiaan Teule van de Natuur en Milieu Federatie Drenthe mooi vertellen aan de hand van de zonnekaart; daarop is voor de hele provincie, per adres, in kaart gebracht of je woning geschikt is voor zonnepanelen of niet. Heel handig.”

Samen verder

Anneke is opgetogen over het verloop van de avond. “Er kwam al iemand een ondertekende offerte inleveren voor zonnepanelen, en er hebben zich ook mensen gemeld voor de gratis energiescan. We hopen dat veel bewoners hun slimme meter activeren op de website en aangeven voor welke maatregelen ze interesse hebben. Daar kunnen we dan samen mee verder. Alleen is het moeilijk, is mijn ervaring. Twee jaar terug ben ik verhuisd van een nieuwbouwwoning naar een huis uit 1969. Om het energielabel te verbeteren, moest er heel wat gebeuren. Maar ík zag al bijna door de bomen het bos niet meer. Terwijl ik als makelaar met een bijzondere interesse voor energielabels toch durf te beweren dat ik verstand van zaken heb. Vandaar ook dat ik het Burgercollectief en Buurkracht zo zinvol vind. De meeste energielabels in De Lariks kunnen zeker twee stappen omhoog. Als dat eens zou lukken …”

De Lariks-Zuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

De Lariks-Zuid