De Kuil maakt kennis met Buurkracht

27 januari 2016

De Kuil in Udenhout gaat los met Buurkracht. Op 25 januari vond de eerste buurtbijeenkomst plaats op basisschool De Wichelroede, onder een dak met 250 zonnepanelen. Symbolischer wordt het niet. Tegen de dertig belangstellenden maakten hun opwachting. En konden zich meteen aanmelden voor de eerste buurtactie: korting op een pompschakelaar voor de vloerverwarming.

Buurkracht 612fa728efafccd4bdbe797e54c3b04a
De zaal stroomt langzaam vol

Toen Chantal Gardien, een van de oprichters van de Energiecoöperatie Udenhout (ECU), via een kennis uit Oudenbosch enthousiaste verhalen over Buurkracht hoorde, was haar nieuwsgierigheid meteen gewekt. Bij ECU besloten ze vervolgens ook met Buurkracht te beginnen, en wel in Chantals eigen wijk De Kuil. Daarmee maakten ze een goede start in De Wichelroede. “We waren heel blij met de opkomst, en ook met de houding en de betrokkenheid van de bezoekers. Ze deden actief mee, namen zelf het woord en waren oprecht nieuwsgierig. Hartstikke leuk.”

Eerste actie: pompschakelaar

Voor de buurt was de bijeenkomst een eerste echte kennismaking met Buurkracht. “Namens het buurtteam voerden Jan de Beer en ik het woord. We hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om ons voor te stellen, om uit te leggen wat Buurkracht is en doet en wat onze plannen zijn. Dat we nadrukkelijk kiezen voor de verbinding: samen energie besparen. Mensen bij elkaar brengen die interesse hebben voor dezelfde maatregelen en hen faciliteren. In dit stadium houden we het nog kleinschalig, we beginnen niet meteen met zonnepanelen of andere maatregelen die een flinke investering vragen. We konden wel direct een aantrekkelijke aanbieding presenteren: korting op een pompschakelaar voor de vloerverwarming. Daarmee kun je in één klap ruim € 100,- per jaar besparen. Die aankoop heb je dus snel terugverdiend. En hoe meer bewoners meedoen, hoe meer korting we krijgen.”

Inzicht in je energieverbruik

Jan Snelders, voorzitter van ECU, lichtte de rol van de energiecoöperatie toe en Steve Duzanson van Buurkracht vertelde op welke manieren Buurkracht De Kuil ondersteunt. Aan de hand van een filmpje liet hij bijvoorbeeld zien hoe bewoners van Buurkrachtbuurten elkaar op de hoogte kunnen houden van buurtacties via hun eigen pagina op buurkracht.nl. En dat je daar je eigen energieverbruik kunt volgen en vergelijken met het gemiddelde van de buurt. Chantal: “Hij ging ook in op de slimme meter die we in deze buurt aangeboden krijgen. Jan de Beer heeft daar nog meer over verteld: hoe werkt die slimme meter, wat kun je ermee? Hoe krijg je met de slimme meter inzicht in je eigen gas- en stroomverbruik en welke invloed kun je daar zelf op uitoefenen? En hoe zit het met de beveiliging van privacygevoelige verbruiksinformatie? Ook daar kwamen vragen over.”

Aan de slag

Nu de kennismaking erop zit, is het tijd voor vervolgstappen. Chantal: “De eerste aanmeldingen voor de warmtepompschakelaar zijn al binnen. We gaan de aanbieding ook op www.buurkracht.nl/de-kuil zetten, zodat ook mensen die niet bij de bijeenkomst waren of die nog even bedenktijd nodig hadden, zich alsnog kunnen melden. Hoe sneller hoe beter, want dan kunnen we een collectieve order plaatsen. Verder gaan we inventariseren waar in de buurt belangstelling voor is en kijken of we groepjes kunnen samenstellen van mensen die bijvoorbeeld offertes aanvragen voor vloerisolatie of spouwmuurisolatie en daar een mooie actie uit slepen voor de buurt. Ons doel is niet om zo veel mogelijk bewonersavonden te organiseren; we willen echt aan de slag.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?