De kracht van kleine kernen

11 maart 2015

Buurkracht gaat niet alleen over energie besparen, het gaat ook over samen optrekken. Over sociale binding. In kleine dorpen zit die binding vaak al ingebakken. Misschien is dat de reden dat Buurkracht in die kleine kernen zo aanslaat. We vroegen het drie voortrekkers, uit Itteren, Sint Agatha en Ulrum.

Puzzelstukjes in elkaar

itterenWim Beijer uit Itteren (ca. 1000 inwoners): “Veel families wonen hier al generaties lang. Itteren is een hechte gemeenschap, we kennen elkaar goed. En we doen veel samen: er is een goed verenigingsleven, een fanfare, we organiseren samen kindervakantiewerk. Iedereen weet wat er speelt.” Die natuurlijke binding komt goed van pas bij het op poten zetten van Buurkracht in het dorp. “Energie besparen stond al op de dorpsagenda; veel mensen hebben interesse voor zonnepanelen. Toen Buurkracht contact met ons opnam, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. De dorpsbijeenkomst in januari was een succes. Daar wierpen zich meteen een paar mensen op om oudere dorpsgenoten die misschien niet zo handig zijn met computers, te helpen om zich aan te melden op buurkracht.nl. Zo gaat dat hier. Binnenkort starten de eerste buurtacties.”

Extra hulpmiddel

st agathaWilly Thijssen uit Sint Agatha (ca. 500 inwoners): “Toen ik een presentatie van Buurkracht zag tijdens een Energiecafé in Cuijk, dacht ik meteen: dat is echt iets voor ons dorp. De doelstellingen van Buurkracht spraken me aan, de manier van werken. Het leek me een goede manier om onze dorpsgenoten bij energiebesparing te betrekken en ze de kans te geven om mee te doen. Ik vind Buurkracht een mooie manier om bewoners te verbinden. Om samen iets te doen en tot een goed einde te brengen. We doen al heel veel samen en er wordt al veel vrijwilligerswerk gedaan om de leefbaarheid van het dorp in stand te houden, maar het kan altijd beter. Buurkracht zie ik als weer een extra hulpmiddel daarbij.”

Tweede ronde

ulrumPetra de Braal van DEEL& Ulrum (ca. 1400 inwoners): “Hoe houden we de oude kern mooi en leefbaar? Daar houden wij ons mee bezig. Dat doen we op een ongebruikelijke manier: de bewoners zijn aan zet. Samen hebben we een convenant gesloten met de gemeente, provincie en bijvoorbeeld zorgpartijen, waardoor bewoners 40% vergoed krijgen als ze besparingsmaatregelen nemen, of bijvoorbeeld een badkamer op de benedenverdieping inbouwen, zodat ze er langer kunnen blijven wonen. Zo hebben al 84 huishoudens hun huis aangepakt. Je zou zeggen dat we Buurkracht niet nodig hebben, maar Buurkracht kan ons juist helpen om in de tweede ronde ook de mensen mee te krijgen die nog niet zo bewust bezig zijn met duurzaamheid.”

Wil je meer weten over deze kleine kernen? Kijk dan op de buurtpagina's van Itteren, Sint Agatha en Ulrum.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?