De kracht van Grunneger Power

07 januari 2015

In Groningen verovert Buurkracht terrein: de Wijert-Zuid, de Zeeheldenbuurt en de Rivierenbuurt doen al mee, enkele andere buurten op een haar na. Met dank aan een geweldige samenwerking met Grunneger Power.

’Als we in deze stad nou eens meer deden met onze daken!’ Met die gedachte gingen in 2011 een paar bevlogen Groningers, onder wie hoogleraar Frans Stokman, van start met Grunneger Power. Een burgerbeweging met als doel om de stad haar energieopwek in eigen hand te geven, met zo veel mogelijk zonnepanelen. Gerke Hoogland van Grunneger Power: “We zijn begonnen om bewoners advies te geven over zonnepanelen. Welke soorten zijn er, wat zijn de voor- en nadelen, hoe geschikt is hun eigen dak? En als hun dak niet geschikt is, hoe kunnen ze dan toch bijdragen aan én profiteren van lokale opwek? Bijvoorbeeld door te investeren in zonnepanelen in weilanden of daken van openbare gebouwen?”

1 + 1 = 3

Grunneger Power richtte zelfs een eigen energiebedrijf op waar NLD Energie (Noordelijk Lokaal en Duurzaam) uit is voortgekomen, de eigen coöperatieve energieleverancier voor de drie noordelijke provincies. En juist toen Grunneger Power de mogelijkheden aan het onderzoeken was om projecten te koppelen aan buurtinitiatieven, kwam Buurkracht op haar pad. “We zagen dat Buurkracht en wij elkaar konden versterken”, zegt Gerke. “Wij zijn van het opwekken, Buurkracht van de besparing. Buurkracht biedt een mooi platform, wij hebben juist die lokale kennis.”

Netwerk van ambassadeurs

Het blijkt een uitstekend huwelijk. Grunneger Power bloeit als nooit tevoren en Buurkracht krijgt steeds meer voet aan Groningse bodem dankzij Grunneger Power. Gerkes collega Marieke Wiersma: “Grunneger Power heeft een netwerk van ambassadeurs en leden door de hele stad. Die kunnen wij makkelijk tippen voor Buurkracht. Dat heeft al in verschillende buurten goed gewerkt. En ik verwacht dat wij de komende tijd in nog meer buurten in Groningen samen aan de slag kunnen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?