De knop gaat OM

20 maart 2014

Echt druk was het niet op de buurtbijeenkomst over energiebesparing in het Rode Dorp op 19 maart. “Maar het was wel een avond waarop het verhaal van de buurt boven tafel is gekomen”, zegt René Boorsma van Buurkracht. “Daar kunnen we nu beter op inspelen.”

Buurkracht achter de hoven kleiner
Achter de Hoven

De beperkte opkomst had ook zijn voordelen. Bijvoorbeeld dat de initiatiefnemers en de bewoners echt met elkaar in gesprek konden. De tijd voor elkaar konden nemen. De presentaties die op het programma stonden, van Energie Coöperatie Achter de Hoven, van Buurkracht en van de energieadviseur die onderzocht had waar de buurt op kan besparen, kregen een wat andere vorm. Het werden geen praatje van achter een spreekgestoelte, maar gewoon, met z’n allen aan tafel. Er ontstond een geanimeerd kringgesprek.

Altijd koud in huis

René: “We hebben ook voorafgaand aan de bijeenkomst veel met bewoners gesproken. Ze willen van alles, maar het moet wel betaald worden. In deze buurt kijken we ook heel nadrukkelijk hoe we mensen kunnen helpen te besparen op hun energierekening zonder grote investeringen.” Toch kwam het gesprek uiteindelijk uit bij technische maatregelen: dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbele ramen. “Een mevrouw vertelde dat ze het altijd koud heeft in huis. Verschrikkelijk koud. Al haar buren ook. Maar ze woont in een huurhuis en kan daardoor zelf niets doen. Dat maakte voor ons duidelijk dat we er goed aan doen om ook de woningbouwvereniging bij de besparingsplannen te betrekken. Binnenkort gaan we opnieuw om de tafel om nog eens goed te kijken naar onze aanpak voor deze wijk.”

Achter de Hoven

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Achter de Hoven