De kleinste besparing telt in ’t Hart van Clumme

01 april 2016

Hoe goed zijn de huizen in ’t Hart van Clumme geïsoleerd? In februari maakte het buurtteam warmtebeelden van twaalf huizen in de buurt. Op woensdag 30 maart werden de bevindingen gepresenteerd in gemeenschapshuis Op d’r Plats. Leveranciers konden bewoners meteen vertellen hoe ze eventuele energielekken kunnen verhelpen en hun energieverbruik omlaag kunnen brengen.

Buurkracht img 20160330 wa0017
Energie besparen in gemeenschapshuis Op d'r Plats

Bert Schaeks van het buurtteam liet de bewoners niet te lang in spanning. Na een kort welkomstwoord gaf hij het woord direct aan isolatiespecialist Pluimers. Die liet zien dat op de warmtebeelden goed zichtbaar is welke huizen goed geïsoleerd zijn en welke minder. Vooral kozijnen en dakranden zijn gemene plekken waar zelfs de best geïsoleerde huizen nog warmte uitstralen. Pluimers vertelde wat bewoners kunnen doen om de warmtelekken te dichten. Op de beelden is ook goed te zien dat het nieuwe HR++-glas veel beter isoleert dan Thermopane-glas uit de jaren tachtig en negentig. Voor wie Thermopane heeft, is dus een vervanging door HR++-glas het overwegen waard.

Maatwerk in led

Ook aan verlichting, in de meeste huishoudens een van de grootste posten op de elektriciteitsrekening, werd op de avond aandacht besteed. Verlichtingspecialist EcoPro gaf uitleg over ledverlichting en de verschillende types, transformatoren en dimmers. Bert Schaeks: “Je oude gloeilamp vervangen door een ledlampje is niet in alle gevallen eenvoudig. Hoe doe je dat bijvoorbeeld met je ingebouwde halogeenspotjes in het plafond of als je op elke lamp een dimmer hebt zitten? Daar is soms maatwerk voor nodig. Na afloop hebben enkele buurtgenoten dan ook al meteen een afspraak gemaakt voor een persoonlijk advies.”

Samen witgoed kopen

Aan het einde van de avond vertelt Joyce Bongers, buurtbegeleider van Buurkracht, kort wat de rol van Buurkracht is. Wie zich aanmeldt via de buurtpagina kan daar alles vinden over energie besparen en blijft op de hoogte van de acties van het buurtteam. Zoals met de energieverbruiksmeters. Bert: “We krijgen een paar van die meters in bruikleen, zodat bewoners zelf kunnen onderzoeken hoeveel energie hun apparatuur verbruikt. Oude diepvriezers, koelkasten en wasmachines zijn notoire energieslurpers. Het zou fijn als de komende maand zo veel mogelijk buurtbewoners met de stekkers aan de slag gaan. Over een aantal weken kunnen we dan de resultaten naast elkaar leggen en samen nieuw witgoed kopen.” Wie de energieverbruiksmeters wil gebruiken, kan zich aanmelden via de buurtpagina of rechtstreeks bij Bert.

Hart van Clumme

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Clumme