De Kern is klaar voor energiebesparing

24 maart 2016

In de Kern in het Groningse Ten Boer trekt energiebesparing flink de aandacht. Tijdens de eerste buurtbijeenkomst in het gemeentehuis luisterden 25 buurtbewoners geboeid naar de plannen van buurtvereniging De Kern en Buurkracht. De eerste stap is inventariseren in welke maatregelen de bewoners interesse hebben. Daarna: actie.

Buurkracht bb de kern
Mooie opkomst in het gemeentehuis

Samen energie besparen is makkelijker dan alleen. In haar welkomstwoord legde Annette de Boer van het buurtteam uit waarom. “Als je krachten bundelt, kun je meer bereiken. Zo hoef je niet alles zelf te doen en kun je gebruikmaken van elkaars kennis. Het is ook handig om één plek te hebben waar je met al je vragen over energiebesparing terechtkunt.” Buurtbegeleider Hanna de Vries van Buurkracht legde vervolgens uit wat Buurkracht voor de buurt kan betekenen. Afgelopen tijd kregen bijna alle bewoners een slimme meter. Wie zich aanmeldt op www.buurkracht.nl/de-kern kan z’n verbruik inzien en dit vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. Annette: “Een van de bezoekers had zich al aangemeld en kon iedereen laten zien hoe werkt. Dat was hartstikke leuk. De sfeer zat er gelijk goed in.”

Ledverlichting 80 procent zuiniger

Een energieadviseur had van tevoren een energiescan gemaakt bij Marcel en Kim Aarts thuis, die in een huis wonen zoals er veel in De Kern staan. Hij lichtte toe hoe een energiescan werkt en liet zien wat Marcel en Kim kunnen doen om hun verbruik omlaag en het wooncomfort omhoog te brengen. Veel bewoners hadden ook vragen over hun eigen woning. Wat is bijvoorbeeld de beste manier om mijn spouw te isoleren? Hoeveel zuiniger is ledverlichting dan een gewone gloeilamp? Annette: “Gemiddeld zo’n 80 procent is. Dus als je veel lampen hebt, scheelt dat behoorlijk in de kosten.”

Wat willen bewoners?

Voordat het buurtteam besparingsacties op gaat zetten, wil het eerst graag weten in welke energiebesparende maatregelen hun buurtgenoten zelf interesse hebben. Annette: “Na de bijeenkomst hebben alle bezoekers een inventarisatiekaartje ingevuld. Over drie weken komt het buurtteam weer bij elkaar. Dan gaan we de resultaten bespreken en bepalen wat de volgende stap is.” Woon je in De Kern en wil je het buurtteam laten weten waar jij belangstelling voor hebt? Log dan in op je buurtpagina en zet onder privacy en meldingen een vinkje bij de melding om je te laten weten dat er een buurtactie is gestart."

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?