De Kattenbosch is klaar voor energiebesparing

02 februari 2017

De Boerderij in de Kattenbosch (Rosmalen) liep op 1 februari flink vol met buurtgenoten. Die kwamen daar bij elkaar voor een avondvullend programma over de mogelijkheden om samen energiewinst te halen. En het bleef niet bij voorlichting: bezoekers konden zich meteen aanmelden voor aantrekkelijke isolatie- en zonnepanelenacties.

Buurkracht 2017 02 01 photo 00004191
Volle bak in De Boerderij

De avond was georganiseerd door de Kattenboschwerkgroep Duurzaam, in samenwerking met Buurkracht en duurzame woonwinkel Reimarkt. Samen hebben ze als doel om de Kattenbosch verder te verduurzamen. En daar is duidelijk veel animo voor: zeker 30 procent van de huishoudens was in het publiek vertegenwoordigd. De eerste die de zaal toesprak was Ate Ploegmakers, buurtbegeleider van Buurkracht. “Zij stelde zich voor en lichtte toe wat Buurkracht voor onze buurt kan betekenen”, zegt Ton Dietvorst. Hij maakt niet alleen deel uit van de werkgroep Duurzaam, maar werkt als architect ook nauw samen met Reimarkt. “Dat was goed, zeker omdat bij ons verschillende partijen in beeld zijn. Dan is helderheid over wie welke rol heeft belangrijk.”

Warmtelekken in beeld met warmtecamera

Ton deed zelf verslag van de ronde die de werkgroep Duurzaam in de buurt gemaakt heeft met de warmtecamera van Buurkracht. “Op de beelden zie je waar de lekken in de woningen zitten. Bij een woning die zeven jaar geleden verbouwd is, kon je bijvoorbeeld precies de overgang van het oude naar het nieuwe gedeelte aanwijzen. Het nieuwe deel was geïsoleerd, het andere niet. Ook zijn op de warmtebeelden bijvoorbeeld grote verschillen te zien bij de beglazing en de borstwering die een groot deel van onze gevels vormt. Daar is bij de bouw twee centimeter tempex tegenaan gezet, dat is heel weinig. Terwijl er makkelijk ruimte is voor een veel dikkere laag isolatie. En dus voor een hogere isolatiewaarde. De Rc-waarde is zonder veel moeite op te krikken naar 3; we onderzoeken nog hoe we er 6 van kunnen maken.”

Veel interactie

Ook uit de energiescan van de buurt kwamen genoeg mogelijkheden om energie te besparen, er valt eigenlijk op alle fronten winst te halen. “Wat ik leuk vond om te merken”, zegt Ton, “is dat mensen echt doorvroegen. Dat het niet snel te technisch werd voor het publiek. Er was heel veel interactie. Dat maakte dat we wel wat uitliepen op ons schema en dat er soms ook onderwerpen aan de orde kwamen die pas later op het programma zaten, maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. Het is een teken dat mensen er serieus mee bezig zijn.”

Aanbiedingen in isolatie

Voor die mensen was er meteen boter bij de vis in de vorm van concrete aanbiedingen. Ton: “Isolatie.com, de leverancier die we geselecteerd hebben voor spouwmuur- en vloerisolatie, presenteerde zelf zijn aanbod. Het is een partij die bij Buurkracht al bekend is en wij hebben er ook een goed gevoel bij, zowel qua kwaliteit, klantbenadering als kosten. Ik verwacht dan ook een behoorlijke vraag. De eerste tien aanvragen zijn in elk geval al binnen.” Ton lichtte zelf het aanbod voor het vervangen van de puien toe, waarbij er nog enige discussie was of je dan het beste HR++ of tripleglas kon nemen. Ook vertelde hij meer over het aanbod van Reimarkt voor vervanging van de daken, inclusief 160 mm EPS. “De prijs voor zo’n ingreep is dusdanig dat de meeste bewoners ermee zullen wachten tot de bestaande dakbedekking om vervanging vraagt. Maar dan is het wel goed om meteen ook voor goede isolatie te zorgen.”

Zonnepanelen als doe-het-zelfproject

Ron Visser ging vervolgens in op de offertes die de werkgroep Duurzaam voor zonnepanelen heeft aangevraagd. Ton: “Die waren, inclusief installatie, eigenlijk allemaal fors aan de prijs, rond de € 1,50 per wattpiek. Daar werd behoorlijk kritisch naar gekeken. Iemand stelde voor er een gezamenlijk doe-het-zelfproject van te maken. Daarmee kunnen de kosten waarschijnlijk met een derde omlaag. Dan huren we op een zaterdag een kraan, trommelen we wat buurtgenoten op, zetten we koffie en gebak klaar en gaan we daarna gezellig samen aan de slag. Als we dit zo gaan doen, en dat is wel waarschijnlijk, dan is dat de vierde keer dat dit gebeurt in de Kattenbosch. We weten dus dat het kan.”

Meer weten of offertes aanvragen?

Een volle avond in een volle zaal dus. Zeer geslaagd, vindt Ton. “Er zijn op de avond zelf al best veel offerteaanvragen gedaan en dat aantal gaat zeker stijgen. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat er mensen in de buurt wonen die niet op de avond aanwezig waren, maar wel heel graag maatregelen willen nemen in huis. We gaan de informatie die we hebben gedeeld en de offertes dan ook nog op papier rondbrengen. Ook op onze buurtpagina en via de KB Community stellen we een en ander beschikbaar. Daar kan iedereen zich ook alsnog aanmelden voor vrijblijvende offertes.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?