De Fledders zet in op zonnekorting en klusteam

02 december 2016

Bewoners van De Fledders die zonnepanelen willen, hoeven alleen nog maar ‘ja’ te zeggen. Op 30 november kregen ze in basisschool De Vijverstee een prachtig aanbod van Platen Duurzame Technieken uit Ter Apel. Het bedrijf geeft 6% korting en regelt gratis de btw-aftrek als er meer dan 15 bewoners meedoen. In dat geval krijgt De Fledders ook een cadeau van Buurkracht: een gratis klusteam voor een klus naar keuze.

Buurkracht van voor
Veel energie tijdens de bijeenkomst in De Vijverstee

De afgelopen maanden heeft een werkgroep van drie betrokken bewoners alles op alles gezet om een leverancier te vinden die uitstekende zonnepanelen en gegarandeerde kwaliteit biedt. Sipke Sikkes, Anneke Reinders en Geert Roelf Luring vroegen offertes aan bij zeven bedrijven en spendeerden flink wat uren om specificaties in een overzicht te zetten. Een vergelijking tussen de aanbieders bleek aanvankelijk lastig, want de aangeboden zonnepanelen verschilden veel van elkaar. Hoe kies je de beste voor een zeer diverse buurt? Op aanraden van buurtbegeleider Marjan Hendriks nam het drietal contact op met het servicepunt lokale energie van de natuur- en milieufederatie Drenthe. Daar kregen ze het advies te focussen op kwaliteit, garantie en certificering van de bedrijven zelf.

Collectieve korting

Jan Postma van buurtteam De Fledders: “Sipke, Anneke en Geert Roelf voelden een grote verantwoordelijkheid om een goede keuze te maken. Je kiest immers niet alleen voor jezelf, maar voor de hele buurt.” Dankzij de tip van de natuur- en milieufederatie Drenthe kwam Platen als beste uit de bus. Het bedrijf heeft een breed aanbod, geeft consumentenbescherming en is gelieerd aan Zonnekeur, Uneto en SEI. Jan Postma: “Doorslaggevend was de collectieve korting van 6% bij 15 deelnemers: heel bijzonder in deze tijd met al die krappe marges. Bij 10 of meer deelnemers geldt al een korting van 5%. Als er uiteindelijk toch meer dan 15 mensen meedoen, krijgt iedereen alsnog 6%.”

Voor heel Vries

Jan opende de avond, Sipke vertelde over de aanpak van de werkgroep waarna de leverancier hun aanbod toelichtte. Het bedrijf gaf een boeiende presentatie over zonnepanelen en kreeg veel vragen uit de zaal, vooral technische over onder andere schaduwval en omvormers. Jan: “Er waren zo’n 30 belangstellenden. Iedereen kreeg keurig antwoord en leek tevreden.” Dat blijkt ook uit het aantal afspraken waarmee Platen achteraf naar huis ging: maar liefst 15 bewoners hebben het bedrijf uitgenodigd voor een offerte of een adviesgesprek. Het zonnepanelenaanbod geldt tot eind januari en is bedoeld voor alle Vriezenaren. Jan: “Iedereen mag meeprofiteren van de korting. Inwoners van De Fledders kunnen vrijblijvend een offerte aanvragen op buurkracht.nl/de-fledders. Overige inwoners van Vries kunnen een e-mail sturen naar het buurtteam.”

Gratis klusteam

Achteraf moedigde buurtbegeleidster Marjan Hendriks de bezoekers nog eens extra aan om mee te doen. De Fledders is een zeer actieve Buurkrachtbuurt. Als voor het einde van het jaar 10% van de bewoners een maatregel heeft genomen, totaal 67 dus, dan stelt Buurkracht een klusteam ter beschikking, in te zetten voor een klus in de buurt naar keuze. De teller staat nu op 52. Als minstens 15 bewoners kiezen voor zonnepanelen, dan levert dat dus niet alleen extra zonne-energie, maar ook nog eens extra mankracht op. Kijk voor de laatste stand op buurkracht.nl/de-fledders.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?