De Fledders opent jacht op energieslurpers

07 juli 2017

Na succesvolle buurtacties voor isolatie en zonnepanelen gaat De Fledders in Vries plankgas door. Tijdens de buurtbijeenkomst op 4 juli in Café onder de Linden praatte het buurtteam bewoners bij over de fantastische resultaten van het afgelopen anderhalf jaar, de voortgang van het drogevoetenteam en de komende actie: slurpers speuren. Doe mee en onderzoek hoe zuinig – of onzuinig – je huishouden is met de energieverbruikstekkers van Buurkracht.

Buurkracht buurtbijeenkomst de fledders
Buurtbijeenkomst De Fledders

De avond startte met een korte terugblik. In zijn openingswoord vertelde Arnold Onnes dat de buurtacties tot nu toe 52 isolatiemaatregelen en zonnepanelen op 22 daken hebben opgeleverd. Omdat tien procent van alle bewoners aan de acties meedeed, heeft de buurt ook een klusteam van Buurkracht gewonnen. In te zetten voor een klus naar keuze. Arnold: “Als buurtteam stelden wij voor om De Fledders op te fleuren met bloembakken aan de lantaarnpalen. Maar bewoners in de zaal vroegen zich terecht af wie de plantjes zou verzorgen en of de bakken wel hufterproof zouden zijn. Dus daar moet een nieuw plan voor komen. Wie een idee heeft, is welkom.”

Sluipverbruik

De komende maanden wil het buurtteam de pijlen richten op sluipverbruik in huis. Arnold: “Je bent je vaak niet bewust van wat je verbruikt. Zo zijn oude vriezers beruchte energieslurpers. De moeite van het onderzoek waard.” Voor het speurwerk heeft de buurt energieverbruikstekkers te leen van Buurkracht. “Die meten per apparaat door hoeveel stroom het verbruikt. Tot oktober kunnen bewoners ze lenen. Daar zit een opdracht aan vast: op een voorgedrukte lijst invullen wat je gemeten hebt. Die resultaten kunnen we dan met elkaar vergelijken en wellicht dat we samen zuinige apparatuur kunnen inkopen. Het is leuk en leerzaam. Wie mee wil doen, kan zich inschrijven voor een set via onze buurtpagina.”

Natte voeten

Hoe staat het met de oplossing voor de vochtoverlast in de buurt? Een team van drie bewoners heeft een enquête gehouden in de buurt. De resultaten lieten precies zien welke bewoners de meeste last hebben van een natte kruipruimte en drassige tuinen. Arnold: “De gemeente gaat maatregelen nemen. Een paar afvoeren zijn waarschijnlijk dichtgeslibd. Er worden ook een paar sloten in de buurt uitgebaggerd, zodat deze meer water kunnen opvangen. Of dat voldoende is, gaan we zien. Wordt vervolgd.”

Energie van eigen bodem

Het buurtteam vroeg ook aandacht voor energiecoöperatie Drentse Aa die de motor is achter het groeiende aantal Buurkrachtbuurten in de gemeente Tynaarlo; er zijn er nu al vier. Arnold, die zelf bestuurslid is van Drentse Aa: “We willen samen met Buurkracht heel Tynaarlo duurzamer maken. Dat kan ook door over te stappen op duurzame, lokaal opgewekte energie. Medebestuurslid Arie Meerman vertelde er meer over. Alle noordelijke energiecoöperaties hebben samen een energiebedrijf opgericht, de NLD. Stap je over, dan kies je voor lokaal en duurzaam. De prijs is goed én je steunt Drentse Aa en daarmee ook je eigen buurt. Want voor elke klant uit De Fledders krijgen wij € 75, - en die kunnen we weer investeren in projecten in de buurt.”

Ultrazuinige wasdroger

Buurkracht fledders wasrek
De winnaar van de ultrazuinige wasdroger

Als afsluiter was er een energiequiz die voor hilarische momenten zorgde. Arnold: “Jan Postma en ik stonden voor antwoord A of B. En buurtbegeleider Marjan Hendriks van Buurkracht was de quizmaster. Wie een vraag fout had, viel af. Halverwege had slechts één persoon de vraag goed en die werd winnaar van een ‘energiezuinige wasdroger’. Eerst sloeg hij de prijs vriendelijk af, maar moest erg lachen toen hij zag wat het was: een droogrek. Het rek hebben we gekregen van ons plaatselijke Blokker-filiaal. Jan heeft het gewoon gevraagd en het personeel werkte graag mee.” De quiz beviel zo goed dat, ondanks dat de hoofdprijs al vergeven was, ook de laatste vragen zijn uitgespeeld.

Steun voor het team

Met al deze plannen kan het team wel wat hulp gebruiken. Door omstandigheden hebben Oscar Rietkerk en Janneke Bastiaans weinig tijd en staan Jan Postma en Arnold er samen voor. Zin om ze te helpen? Meld je aan via de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?