De ervaringen van een buurman met duurzame energie

02 juli 2018

Buurtkrachteam De Landerije is van start! We zijn nu begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden. Natuurlijk waren we ook benieuwd naar de ervaringen van de bewoners die al begonnen zijn met duurzame energie. Zo plaatsten we een oproep op Nextdoor met de vraag wie er positieve ervaringen hebben met leveranciers van warmtepompen en zonnepanelen. Rob Maas, bewoner van de Ravensteinlaan, reageerde als zeer tevreden eigenaar van zowel een warmtepomp als zonnepanelen. Hij nodigde ons zelfs uit om zijn ervaringen met ons te delen.

Buurkracht rob maas   interview
Rob Maas: "ik kan het jullie aanraden"

Noodgedwongen

Rob begon met het eerlijke verhaal dat zijn investering in de warmtepomp een noodgedwongen actie was. Rond 2005, vlak voor de bouw van het huis, kreeg hij bericht dat zijn ontwerp niet voldeed aan de zojuist gedaalde energieprestatie Coëfficiënt (EPC). Deze zakte van 1.0 naar 0.8. Een enorme tegenvaller, want dit betekende dat hij opnieuw naar de tekentafel moest om het ontwerp van de woning rigoureus aan te passen. Gelukkig was er een alternatief! Met de investering in de warmtepomp voldeed hij meer dan voldoende aan de norm, namelijk 0.4. Ondanks dat hij geen aanspraak kon doen op subsidies of stimuleringsregelingen, bleek het achteraf toch een goede keus.

Energie uit de bodem

Rob heeft gekozen voor een warmtepomp met drie gesloten bronnen. Deze zijn 70 meter diep en winnen energie uit de bodem. De kosten voor het maken van een bron zijn groot, maar om nog meerdere bronnen aan te maken was interessant. Ook omdat het hem meer zekerheid biedt. Achteraf gezien denkt Rob dat het beter was om de bronnen in de voortuin te plaatsen, zodat je met meerdere buren ervan gebruik kan maken. Hiermee kun je deze kosten delen. Ook adviseert hij de warmtepomp te plaatsen in een ruimte die een goede geluidsisolatie heeft.

Warmtepomp

Twee jaar geleden heeft hij een forse reparatie gehad. Maar door subsidie, en coulance regeling van de fabrikant heeft hij de kosten fors weten te beperken. Hij is erg tevreden over de installateur Peeters & ten Kley uit Etten-Leur en de fabrikant Techneco uit Delft. Met de installateur heeft hij een onderhoudscontract voor een jaarlijkse check.

Zonnepanelen

Naast de warmtepomp, heeft hij negentien zonnepanelen op het dak. Hij heeft gekozen voor de aanbieding van de Vereniging Eigen Huis. Hiermee heeft hij ook een rendementgarantie. De leverancier van de zonnepanelen is Solar NRG. En eens per jaar laat hij de glazenwasser de zonnepanelen reinigen voor een optimale werking.

Tevreden: “ik raad het iedereen aan”

Rob Maas is bijzonder tevreden over het klimaat in de woning. In de winter is het behaaglijk warm en in de zomer is het heerlijk koel. Hij betaalt slechts tachtig euro per maand voor het totale energieverbruik van zijn gezin. Kortom, hij kan het iedereen aanraden. Vooral ook omdat er nu wel subsidiemogelijkheden zijn. 

Op de hoogte

Wil je ook energie besparen? Samen is het vaak goedkoper en ook makkelijker. We kunnen veel kennis delen. Meld je aan op buurkracht.nl/de-landerije en wij houden je op de hoogte van onze acties en activiteiten. Leuk als je meedoet!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?