De eerste 100%-huurbuurten van start

18 juli 2016

Wie zegt dat je als huurder weinig mogelijkheden hebt om energie te besparen? In Eindhoven hebben zich deze zomer twee 100%-huurbuurten bij Buurkracht aangesloten: het Vijverkwartier Hanevoet en Genderdal. Zij gaan laten zien dat ook daar de energierekeningen prima omlaag kunnen.

Buurkracht ju4a0511 klein
Buurtbewoners in Vijverkwartier Hanevoet

Het Vijverkwartier Hanevoet en Genderdal liggen beide in stadsdeel Gestel, waar Woonbedrijf in totaal duizenden woningen verhuurt. Deze woningcorporatie heeft samen met Milieufederatie Brabant 24 bewoners opgeleid tot ‘KlimaCoaches’. Zodat zij in hun eigen omgeving mensen kunnen helpen om bijvoorbeeld de juiste ledlampen uit te zoeken of radiatorfolie achter hun verwarming te plakken. Hans Bommezijn uit Vijverkwartier Hanevoet is een van hen. “Met vijf anderen hebben we een Energieteam gevormd in Hanevoet, waar het Vijverkwartier onderdeel van is”, vertelt hij. “Ons doel: een energieneutraal Hanevoet in 2020. Buurkracht kan ons daar goed bij helpen. We starten met Buurkracht in een deel van Hanevoet om het langzaam verder uit te breiden.”

Gaat het Vijverkwartier Hanevoet voor zonnepanelen?

Woonbedrijf heeft in Vijverkwartier Hanevoet al veel gedaan om de woningen energiezuiniger te maken. Hans: “Onze huizen zijn goed geïsoleerd. Maar er valt voor bewoners nog steeds energie te besparen. Bijvoorbeeld door gewoon op te letten: geen stekkers onnodig in het stopcontact, lichten uit in ruimtes waar niemand is, niet te lang douchen, verwarming op tijd omlaag. Na de zomer gaat Woonbedrijf de daken in een deel van Hanevoet renoveren en ze zorgen er daarbij voor dat deze geschikt worden voor zonnepanelen.”

Bij het begin beginnen

Buurkracht img 5134 genderdal klein
Genderdal

De initiatiefnemer in Genderdal, Ben Nas, is ook een van de KlimaCoaches. Hans en Ben kennen elkaar dan ook goed en kunnen de komende tijd zeker nog wat aan elkaar hebben. Toch zijn er ook grote verschillen tussen hun buurten. Ben: “Het Vijverkwartier Hanevoet bevindt zich in een ander deel van Gestel. Daar hebben de Klimacoaches zich georganiseerd en er vinden maandelijks Energiecafés plaats. In die wijk liggen ook al hier en daar zonnepanelen op de daken van koopwoningen. In Genderdal moeten we helemaal aan het begin beginnen. Voordat we het kunnen hebben over energie besparen en tips delen, moet er eerst een basis komen. In deze buurt kennen we elkaar nauwelijks, we zijn niet meer gewend om met elkaar om te gaan. Daar moeten we eerst aan werken.”

Contacten aanhalen, dan pas besparen

Ben wil Buurkracht dus ook aangrijpen om de contacten in de buurt te verbeteren. “Ik heb een duurzaam huis dat ik graag beschikbaar stel voor overleg en om mensen te laten zien hoe je bewust met energie kunt omgaan. Hoe ziet verlichting met ledlampen eruit? Hoe werkt halogeen koken? Maar ik denk ook aan een buurt-Whatsapp om elkaar te waarschuwen bij onraad of om hulp te vragen. Of aan excursies met de buurt, bijvoorbeeld naar een biologische boerderij met fruittuinen. Allemaal activiteiten waarbij er meer contact ontstaat tussen buurtgenoten. En die meteen een beetje bijdragen aan het energiebewustzijn van bewoners. Er valt in deze buurt alleen maar winst te behalen.”

Inmiddels wordt ook in de Aireywijk een begin gemaakt om Buurkracht te introduceren. “Het zou mooi zijn als er een samenwerking ontstaat met Vijverkwartier Hanevoet en Genderdal, waardoor er een ‘duurzame groene loper’ gaat ontstaan in dit stadsdeel”, aldus Ellis Kluijt van Woonbedrijf.

Gezond en Gelukkig Genderdal

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Gezond en Gelukkig Genderdal