De duurzame sneeuwbal rolt in Leeuwarden

27 maart 2014

Fryslân Boppe! In Leeuwarden zijn de afgelopen maand twee heel verschillende buurten van start gegaan: het uitgestrekte Aldlân en de gezellige volksbuurt Achter de Hoven. Wethouder Diks van duurzame ontwikkeling was op twee van de drie buurtbijeenkomsten in Aldlân aanwezig om haar steun te betuigen. En haar persoonlijke verhaal te vertellen.

Diks en haar man wonen in een rijksmonument waar ze ook een bed & breakfast runden. Dit hebben ze flink energiezuiniger gemaakt. Met een heel prettig neveneffect, vertelde ze op de bijeenkomsten: “Het huis voelt nu zelfs comfortabeler aan dan voor de isolatie. Dat had ik nooit gedacht!” Zo gaf ze de bewoners in de zaal een extra argument om hun huizen beter te isoleren.

Bewoners zijn de spil

Na afloop sprak Diks nogmaals haar enthousiasme uit: “Ik ben er trots op dat in Leeuwarden buurtbewoners zelf in actie komen. Leeuwarden is koploper in Nederland als het om duurzaamheid gaat. Wij willen als gemeente zo snel als mogelijk onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Natuurlijk kunnen wij zoiets nooit alleen bereiken, daarvoor is de inzet van partners nodig. Buurtbewoners spelen hierin een belangrijke rol, zij zijn in de woonomgeving de spil waar duurzame initiatieven om draaien. De initiatieven van Duurzaam Aldlân en Energie Coöperatie Achter de Hoven passen daarom prima binnen onze duurzaamheidsprogramma’s. Dergelijke initiatieven ondersteunen wij graag door eventuele barrières weg te nemen. Met Buurkracht hebben bewoners in buurten en wijken de kans om van elkaar te leren en elkaar te informeren. Zo wordt de ‘duurzame sneeuwbal’ telkens groter.”

Duurzaamheidslening

De gemeente draagt daar zelf ook op allerlei manieren aan bij: “We zetten in op de verduurzaming van bestaande woningbouw; dat leidt tot lagere energielasten, een beter milieu en veel ‘groene’ banen. Door investeringen in een groene economie kunnen we zo meerdere doelen tegelijk behalen. Het project ‘Slim wonen in Leeuwarden’ geeft inwoners via ons energieloket concrete informatie bij vragen over verduurzaming. Zo worden huiseigenaren die aan de slag willen met hun huis, in contact gebracht met betrouwbare installateurs, aannemers en bijvoorbeeld isolatiebedrijven of dakdekkers. Wie het financieel niet makkelijk rond krijgt, kan bij de gemeente een duurzaamheidslening tot € 7.500,00 aanvragen, tegen een heel lage rente.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?