De deur uit met dertig duurzame ideeën

10 april 2015

Buurkracht bb reitdiep1
Hoge opkomst in de wijkschool De Meander

Meer dan zeventig bewoners van Reitdiep in Groningen bezochten op 9 april de algemene ledenvergadering van de wijkvereniging in de wijkschool Meander. Met een speciaal optreden van Gertjan Komduur van de Duurzaamheidscommissie met Buurkracht. “Een flink deel van de bezoekers was bewust op dat programmaonderdeel afgekomen”, aldus Gertjan. “Het thema duurzaamheid leeft hier echt.”

Na het formele deel van de vergadering en een korte pauze nam Gertjan het woord. Hij vertelde hoe hij tijdens het Weekend van de Wetenschap aan de praat geraakt was met Niels Tammeling, een student die samen met zijn maat op een zeilboot in de haven in Reitdiep woont. Net als Gertjan liep Niels met het idee rond om samen met de buurt meer werk te gaan maken van duurzaamheid. Ze besloten het gewoon te gaan doen. En kwamen via via in contact met Buurkracht. “We zochten een online platform om alle activiteiten in de buurt op het gebied van duurzaamheid aan op te hangen. Buurkracht – en vooral de website - biedt daarvoor ideale ondersteuning.”

Energielabel A en toch besparen?

René Boorsma van Buurkracht lichtte vervolgens toe wat Buurkracht is en op welke manieren Buurkracht buurten ondersteunt bij energiebesparingsmaatregelen. Hij liet ook zien hoe de website werkt, en hoe je daar je eigen energieverbruik kunt volgen. Buurkracht had ook een energieadviseur op pad gestuurd om in Reitdiep de besparingsmogelijkheden te onderzoeken. Geen gemakkelijke taak, want heel de buurt heeft al energielabel A. Toch zag hij nog wel wat opties. Gertjan: “Nog niet iedereen heeft bijvoorbeeld zonnepanelen. Bovendien zijn de eerste huizen in onze buurt nu een jaar of vijftien geleden opgeleverd; daar is het weer tijd om de ketel te vervangen. Ook gaf hij ons de ideeën mee om een ventilatieterugwinsysteem bij de ketel te plaatsen, en om over te stappen op ledverlichting.”

Van zwerfvuil tot beschoeiing

Gertjan vond het leuk om te merken dat ook voor zijn buurtgenoten duurzaamheid breder is dan alleen energie besparen. “Al snel hadden we het ook over de wijk schoon houden. We hebben een haven in de wijk die veel zwerfvuil aantrekt. Ook in de straten komen we zwerfvuil tegen. Eens per jaar vegen we met z’n allen de buurt schoon, maar er gaan stemmen op om dat vaker te doen. En het ging bijvoorbeeld ook over de beschoeiing aan de waterkant die vervangen moet worden. Doen we dat met hardhout, of kiezen we voor een duurzamer materiaal?”

Ideeënregen

Om alle ideeën die er leefden te inventariseren, hingen Gertjan en René grote flipovervellen aan de muur waar iedereen geeltjes met suggesties op kon plakken. “Dat leverde zeker dertig frisse ideeën op. Over besparen, beschoeien en bezemen, maar bijvoorbeeld ook over de waterafvoer. Daar was ik zelf niet op gekomen, maar veel tuinen in Reitdiep hebben tegels, waardoor het water minder makkelijk wegloopt na een regenbui. Misschien kunnen we daar ook iets mee.”

Vervolgstappen

Gertjan kijkt terug op een inspirerende avond. En blikt voorzichtig vooruit op een nabije toekomst vol actie. “Op de geeltjes kon je je naam schrijven als je het wel zag zitten om het voortouw te nemen bij de uitvoering van het betreffende idee. Daar hebben verschillende buurtgenoten direct spontaan op gereageerd. Ik ga op buurkracht.nl alvast acties aanmaken, waar iedereen die geïnteresseerd is zich voor kan aanmelden. En dan heb ik er goede hoop op dat we snel vervolgstappen kunnen nemen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?