De combinatie van slim en duurzaam gaat 'm helemaal worden

13 juli 2017

"Van de verdergaande digitalisering heb ik hoge verwachtingen. Dat je bijvoorbeeld op afstand je apparatuur en verwarming kunt besturen. Dat apparaten met elkaar communiceren om samen zo min mogelijk energie te verbruiken. En dat je gaat werken met slimme laadpalen voor de deur die de accu van je elektrische auto overdag laden met stroom van je zonnepanelen en ’s avonds leegtrekken om die stroom in huis te gebruiken. Die combinatie van slim en energiezuinig gaat ‘m helemaal worden. Dat wordt een hit,” aldus Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en oprichter van onder meer Urgenda, ICIS, DRIFT en Nederland Kantelt.

Buurkracht tegel jan
Professor en progressor, friskijker en dwarsdenker, koploper en kantelaar. Jan Rotmans is het allemaal

Wiel uitvinden

“Kijk vooral om je heen wat er al voorhanden en gedaan is en wat je daarvan kunt leren. Van de successen én de fouten. Wat je vaak ziet is dat mensen toch weer zelf het wiel uit proberen te vinden. Terwijl alles al bedacht is. Maak gebruik van die ervaringen; dat scheelt zo veel tijd en moeite.”

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. Op deze pagina vind je meer duurzame motto's of kreten.

Jouw drijfveer

Wat drijft jou om energie te besparen? Zijn het bijvoorbeeld je (klein)kinderen of heb je een stevige overtuiging? Laat ons weten wat jouw persoonlijke motto is of welke duurzame uitspraak bij jou past via noortje@buurkracht.nl. Wij plaatsen 'm voor je op een tegel die we delen met onze lezers. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?