De Bolhaar wil zelf schone energie opwekken

23 november 2015

Sinds de vorige buurtbijeenkomst in juni zijn er 71 woningscans en 16 energiebesparende maatregelen uitgevoerd in De Bolhaar in Enschede. De Buurkrachtbuurt is daarmee weer een stap energiezuiniger geworden. Op donderdagavond 20 november bracht Duurzaam Bolhaar samen energie besparen opnieuw onder de aandacht in scholengemeenschap Het Kottenpark. Met op het programma: een terugblik op de afgelopen vijf maanden en nieuwe ideeën voor vervolgstappen.

Buurkracht img 8630
Een mooi ingericht klaslokaal wacht op bezoekers

Titia Takens van Duurzaam Enschede heette iedereen welkom. Het team is blij met de eerste resultaten, en hoopt dat nog meer mensen in beweging komen. “We hebben acties lopen voor spouwmuur- en vloerisolatie, zonnepanelen en dubbel glas. Als tien mensen voor dezelfde maatregel kiezen, geeft de leverancier, Geas/EBT, korting.” Het buurtteam onderzoekt samen met de gemeente en andere duurzaamheidinitiatieven uit Enschede de mogelijkheid om een energiecoöperatie te vormen. Initiatievenmakelaar Roelof-Jan Naaktgeboren legde uit hoe dat werkt. Teamlid Titia Takens: “We willen zelf energie opwekken. Denk aan windenergie of biogas uit gft-afval. Het meest voor de hand liggend is een collectief zonnedak in de buurt, bijvoorbeeld op het dak van de scholengemeenschap of sportvereniging.”

Zonnepanelen en meer

Buurkracht img 8628
Bewoners luisteren geïnteresseerd

Ook was er een duo van Geas Energiewacht aanwezig om een toelichting te geven. Daarin kwam onder meer naar voren dat subsidies op zonnepanelen voor particulieren op dit moment niet voorhanden zijn. Wel kunnen mensen die investeren in zonnepanelen heel eenvoudig de btw terugvragen door ondernemer te worden. Een verkapte vorm van subsidie die de investering toch weer sneller rendabel maakt.Buurtbegeleider Rana Berends van Buurkracht legde uit dat je met een slimme meter via buurkracht.nl je eigen verbruik en de opbrengst van je zonnepanelen van dag tot dag kunt monitoren. Zo kun je ook direct het effect zien van energiebesparende maatregelen. Dat kan heel stimulerend werken.

Meedoen kan nog

Tot slot kreeg Ton van Ulden van Roofclix het woord. Roofclix levert een kliksysteem van recyclebare blokken die daken in de zomer koel en in de winter warm houdt. Ideaal voor platte daken, waar er veel van zijn in De Bolhaar. Titia: “We hopen dat we mensen met deze avond weer even een ‘prikje’ hebben gegeven. Buurtbewoners kunnen nog zich nog aanmelden voor een maatregel via de website. Zelf gaan we verder met plannen voor de energiecoöperatie, daar kunnen buurtbewoners ook aan deelnemen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?