De Blaak wordt wijzer over slimme meters en slimme thermostaten

03 april 2017

Het is maar goed dat thermostaten en energiemeters geen gevoelens hebben. Want tijdens het Energiecafé in het Tilburgse De Blaak, waar het op 22 maart ging over ‘Slim meten, slim besparen’, toonde buurtbegeleider Irmy van Paassen geen genade. “Een slimme meter is eigenlijk heel dom.” Gelukkig volgde meteen de relativering: “Maar wij kunnen wel slimme dingen doen met de meetresultaten.”

Buurkracht bb maart
Veel animo voor energiecafé De Blaak

Wat is er allemaal mogelijk met slimme energiemeters? Voordat in het Energiecafé deze vraag voor zo’n dertig toehoorders kon worden beantwoord, schetste Hans Jager eerst nog even de ontstaansgeschiedenis van Energiecoöperatie De Blaak. Behalve als mede-oprichter van burgerwindpark Spinderwind leidde de coöperatie een tamelijk slapend bestaan. De Werkgroep Duurzame Energie in De Blaak organiseerde de andere activiteiten. Zo vonden de afgelopen twee jaar diverse succesvolle inkoopacties plaats: van zonnepanelen tot spouwmuurisolatie, van glas en kozijnen tot warmtepompen. Om de betrokkenheid van de bewoners te vergroten en om nieuwe inkoopacties mogelijk te maken, besloot de werkgroep zich op te heffen en de activiteiten bij de coöperatie onder te brengen. Zo wordt ook democratische controle mogelijk nu er door al die acties steeds meer geld omgaat. Voor alle leden: de coöperatie houdt op 6 april haar ‘eerste’ algemene ledenvergadering in het Sportcafé.

Inzicht met slimme thermostaten

Terug naar die slimme meter. Het slimme zit niet in het meten, maar in de verwerking van de cijfers. Energiemeters zijn te koppelen aan handige apps, die gedetailleerd inzicht bieden in het energieverbruik. En dan blijken er, zo liet Irmy zien, opeens allerlei eenvoudige manieren om het eigen verbruik terug te dringen. Hetzelfde geldt voor de nieuwste lichting thermostaten. Even dom als de energiemeters, legde buurtbewoner en kenner Florus Hoogendoorn uit, maar dankzij slimme apps makkelijk af te richten. Hij had voor deze avond verschillende thermostaten op een rijtje gezet en besprak de voors en tegens van de beste en bekendste modellen. De modellen, met namen als TOON, NEST of ANNA, blijken van alles te kunnen. Het zelfs mogelijk dat de thermostaat als je in de buurt van je huis bent via detectie van je mobiele telefoon weet wanneer je thuis gaat komen en op tijd de verwarming aanzet. Alleen als je dat zelf instelt, natuurlijk.

Radar

Maar, zo klonk een vraag, hoe zit het met die meterstanden, waarover consumentenprogramma Radar laatst berichtte? Florus kon melden dat uit onderzoek van de Universiteit Twente in een laboratoriumsetting blijkt dat sommige energiemeters gevoelig zijn voor kleine fluctuaties in het stroomnet. Volgens netbeheer Nederland is in de praktijk nog nooit aangetoond dat de energierekening hierdoor niet klopt; maar toch zijn netbeheerders bezig met nader onderzoek. De beste remedie, zo meldde Florus, is het eigen gebruik goed in de gaten te houden. Wijkt de rekening behoorlijk af van wat normaal is, dan loont het de moeite alles goed na te lopen, bijvoorbeeld aan de hand van de verbruiksgrafieken van Buurkracht. Wie minder vaardig is in het digitale, kan zich altijd wenden tot de mensen van de Energiecoöperatie. Mocht er dan nog geen verklaring te vinden zijn dan kan met de hulplijn van Enexis Netbeheer contact worden opgenomen.

Tip van de avond: een pompschakelaar

De afsluiter van het Energiecafé is altijd een slimmigheidje, dit keer bestemd voor mensen met vloerverwarming. De tip: koop een pompschakelaar! Hans Jager en Florus Hoogendoorn legden in een duopresentatie uit: “In een cv-ketel zit een pomp die het hete water door de leidingen stuurt, maar voor vloerverwarming heb je een extra pomp nodig. Die zorgt ervoor dat het water op de voorgeschreven temperatuur onder de vloer komt. Maar waar de cv-pomp alleen aanspringt als de cv aanslaat, draait de pomp van de vloerverwarming altijd door. Met een pompschakelaar kun je dat voorkomen. Een sensor meet of er warm water aankomt en dan wordt de pomp pas gestart, wat het aantal draaiuren op jaarbasis met maar liefst 90 procent kan verminderen. Zo bespaar je met een eenmalige investering van € 40,- tot € 90,- ruim € 100,- per jaar aan sluipverbruik!”

Blijf op de hoogte

Het volgende Energiecafé staat alweer op de agenda. Dit vindt plaats op 31 mei, met als onderwerp: het energielabel voor de eigen woning. De werkgroep houdt buurtgenoten graag op de hoogte via de buurtpagina en energiedeblaak.nl. Daar kun je ook terecht met vragen over de intelligentie van energiemeters en thermostaten.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?