De Blaak: definitief energielabel levert veel voordeel op bij verkoop huis

06 juni 2017

Iedereen heeft wel eens van het energielabel gehoord, maar eh … was er niet iets met een wettelijke verplichting? Of zelfs een boete? En hoe zit het met al die categorieën? Tijdens het achtste Energiecafé, georganiseerd door Energiecoöperatie De Blaak, werden alle vragen rondom het energielabel voor het eigen huis beantwoord.

Buurkracht img 8334
Vermijd een boete en check je label!

Uit onderzoek op Funda.nl blijkt dat van alle woningen die via deze site te koop staan in De Blaak, slechts 25 procent beschikt over een definitief energielabel. En dat terwijl de overheid al sinds januari 2015 zo’n energielabel verplicht stelt voor alle koopwoningen. Wie bij de verkoop geen definitief label kan overleggen, riskeert zelfs een boete. Hans Jager van de Energiecoöperatie: “De overheid handhaafde tot voor kort nog niet, maar ze is nu bezig om de achterstand in te lopen en ze kan achteraf alsnog een boete opleggen. En dan kan die oplopen tot € 400,-.”

Wat zegt een energielabel?

Het is niet alleen slim om die boete te vermijden, een goed energielabel heeft ook gunstige effecten op de verkoop van de woning. Die boodschap speelde de boventoon tijdens het Energiecafé. Hans: “Het energielabel kent verschillende klassen: de A-categorie is voor de energiezuinigste woningen, klasse G betekent dat er nog veel geklust zal moeten worden om het energieverlies binnen de perken te houden. Een huis met het A-label staat gemiddeld veertig dagen korter te koop, een huis met een G-label juist zestig dagen langer. De Blaak bestaat voor het grootste deel uit huizen van 1978 of later, waarvoor je, op basis van de bouwbepalingen van toen, een C-label zou verwachten. Toch heeft een aantal huizen een G-label gekregen; blijkbaar is daar niet volgens de bouwbepalingen gebouwd. En dat is zonde van het geld, want met een G-label brengt een huis gemiddeld € 14.000,- minder op. Met een A- of B-label is een huis gemiddeld € 6.000 meer waard.”

Hoe krijg je een definitief energielabel?

De bezoekers kregen bovendien informatie over allerlei checklijsten op internet waarmee je kunt kijken in welke mate een woning voldoet aan de eisen. “Heb je zelf geen bouwtekeningen van je woning, dan heeft de gemeente Tilburg die netjes beschikbaar in het gemeentelijk archief, waar je ze met je DigiD online kunt ophalen”, zegt Hans. “Via energielabelvoorwoningen.nl kun je met je DigiD een definitief label aanvragen. Afhankelijk van de mate waarin je alles zelf kunt regelen, kost de aanvraag van een energielabel tussen de € 10,- en € 900,- euro. Voor dat laatste bedrag wordt een adviseur ingeschakeld die persoonlijk langskomt en kan helpen met de beoordeling van energiebesparende zelfbouw.”

Hoe verbeter je je energielabel?

Wie een beter energielabel wil halen door de isolatie van eigen woning te verbeteren, kon tot voor kort bij twee of meer maatregelen een beroep doen op overheidssubsidies voor energiebesparing, maar dat potje is sinds 26 april leeg. Hans: “Wel heeft de gemeente Tilburg een eigen regeling voor energiebesparing, bestemd voor bewoners in een woning met een WOZ-waarde onder de € 350.000,-. Aangezien ongeveer de helft van De Blaak tot deze prijscategorie behoort, zijn daar aanzienlijke voordelen te behalen. Zonnepanelen vallen niet onder de regeling, maar spouwmuurisolatie, dubbele ramen en dergelijke wel. Het Rijk heeft overigens nog wel subsidie voor eigen energieopwekking, bijvoorbeeld met warmtepompen, zonneboilers of pelletkachels.”

Aan de slag met je huis

In samenwerking met de gemeente start Energiecoöperatie De Blaak 9 juni met de nieuwe campagne ‘Aan de slag met je huis’. Daarin staan energiebesparing, langer wonen, gezond wonen en veiligheid voorop. Na 9 juni wordt bij een 250-tal bewoners een enquête uitgereikt, een ‘wensenlijst’ waarop ze kunnen aangeven wat ze in dit verband zelf belangrijk vinden. Op basis van die antwoorden worden nieuwe activiteiten en initiatieven in de buurt gepland. Hans: “Hoe meer ingevulde vragenlijsten, hoe beter wij kunnen inspelen op wat er in de buurt speelt. We houden bewoners op de hoogte, onder meer via onze website energiedeblaak.nl en onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?