De Baai goed van start met energiebesparing

16 december 2016

De komende jaren gaat woonstichting Etten-Leur (WEL) de huurwoningen in De Baai verduurzamen. Een mooie gelegenheid om ook aan de slag te gaan met de koopwoningen in de wijk. Energiecoöperatie DuurSaam Etten-Leur organiseerde daarom op 14 december samen met Buurkracht en Hoom een startbijeenkomst in de kantine van atletiekvereniging Achilles. Welke maatregelen kun je het beste nemen in De Baai? En hoe pak je dat aan?

Buurkracht 20161216 161600 bijeenkomst
Bijeenkomst in de kantine van Achilles

Secretaris Kees Bulthuis van DuurSaam Etten-Leur heette iedereen van harte welkom. Hij vertelde kort over de ambities van de energiecoöperatie. In 2020 moet 20 procent van de energie in Etten-Leur duurzaam worden opgewekt. Energiebesparing speelt daarin een grote rol, want wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Ook wethouder Ron Dujardin was aanwezig om het initiatief namens de gemeente Etten-Leur te ondersteunen.

Gezamenlijke webpagina

Samen energie besparen is makkelijker dan alleen. DuurSaam Etten-Leur had daarom de ondersteuning ingeroepen van Buurkracht en Hoom. Wat Buurkracht precies voor Etten-Leur kan betekenen, vertelde buurtbegeleider Steve Duzanson. Buurkracht geeft bewoners inzicht in het eigen energieverbruik en helpt bij het organiseren bijeenkomsten en energie-acties. Kees: “Op de website van Buurkracht hebben we onze eigen pagina buurkracht.nl/de-baai waar geïnteresseerde bewoners zich kunnen aanmelden. Via de site kun je op de hoogte blijven van onze acties en nieuws.”

Spouwmuurisolatie op één

Afgelopen week had een energieadviseur van Nibag energiescans gemaakt in De Baai: een algemene scan van de wijk en een scan van een woning. Spouwmuurisolatie was zijn eerste advies. De maatregel kost relatief weinig en je kunt er veel energie mee besparen. Kees: “Bodem- en vloerisolatie is bij ons ook het onderzoeken waard. Veel bewoners van De Baai hebben een natte kruipruimte en last van vochtproblemen. Dat kun je met isolatie oplossen.”

Direct aan de slag

De bouwkundig expert van Hoom gaf vervolgens uitgebreid uitleg over de verschillende maatregelen. Hij gaf inzicht in de kosten en opbrengsten en liet zien wat er technisch allemaal bij komt kijken. Hoom is een landelijke coöperatie die mensen ondersteuning biedt bij energiebesparing. Je krijgt meerdere offertes waar je uit kunt kiezen en Hoom zorgt ook dat maatregelen goed worden uitgevoerd. Kees: “Wie interesse had, kon achteraf meteen een intekenformulier invullen. Hoom neemt komende week contact met ze op. Zeven mensen hebben zich opgegeven, een mooi resultaat.”

Doe je mee?

En dan nu door. Kees: “Er moet nog veel gebeuren. Wie net als wij hart heeft voor energiebesparing in De Baai en een handje wil meehelpen met de organisatie, is van harte welkom. Samen met Buurkracht en Hoom kunnen we van energiebesparing in De Baai een succes maken.” Wil je meedoen, stuur dan een e-mail naar Steve Duzanson van Buurkracht of laat een bericht achter op de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?