De Amstel zet in op vloerisolatie

12 december 2016

In De Amstel in Waalwijk zijn alle huizen al goed geïsoleerd. Met welke maatregelen valt dan nog winst te behalen? Op 7 december kregen de buurtbewoners antwoord van een energieadviseur tijdens de eerste buurtbijeenkomst van Buurkracht in het Parkpaviljoen. De vloerisolatie in de huizen blijkt flinterdun. Met een extra laag valt een wereld aan comfort te winnen.

Missing
Buurtbijeenkomst De Amstel
Buurkracht 161207 bb de amstel
Buurtbijeenkomst De Amstel

Hans de Vaan van het buurtteam: “De afgelopen maand had een energieadviseur een woningscan gemaakt van een woning in de buurt. Op de buurtbijeenkomst presenteerde hij de resultaten. Het bleek dat in onze huizen bij de bouw slechts één centimeter vloerisolatie was aangebracht, terwijl tegenwoordig zeven centimeter de norm is. Door de dunne laag blijft de vloer in de woning relatief koud en ontstaat er een lage koude luchtstroom. Ik heb daar zelf ook last van, maar had nooit aan gebrekkige vloerisolatie gedacht. Het bleek dat meer buren dezelfde klacht hadden. Ik vond het echt een eyeopener. Vloerisolatie is een mooi project om samen met de buurt aan te pakken.”

Ondersteuning Buurkracht

Na de toelichting op de energiescan vertelde buurtbegeleider Steve Duzanson meer over Buurkracht. Buurkracht ondersteunt al ruim 150 buurten bij gezamenlijke energiebesparingsacties. Een belangrijke rol daarin speelt de website van Buurkracht. Hier heeft De Amstel een eigen buurtpagina, waar bewoners elkaar op de hoogte kunnen houden van lopende acties en ontwikkelingen. Wie een slimme meter heeft, kan hier ook inloggen voor inzicht in z’n eigen energieverbruik en het gemiddelde verbruik in de buurt.

Duurzaam huren

Een groot deel van De Amstel bestaat uit huurwoningen. Woningbouwvereniging Cascade was daarom uitgenodigd om te vertellen over de plannen voor het verduurzamen van de woningen. Hans: “Cascade beheert zo’n 9000 woningen in heel Waalwijk en investeert veel om het energielabel van de woningen omhoog te krijgen. In De Amstel hebben de woningen al energielabel B, waardoor verdere isolatie niet hoog op het lijstje staat. Maar je weet maar nooit of Cascade mee wil doen als we hier met z’n allen onze vloer gaan isoleren.”

Zonneweide voor Waalwijk

Voor meer informatie over zonne-energie was Energiecoöperatie Langstraat aanwezig. Hans zit in het bestuur: “We zijn bezig met een zonneweide voor heel Waalwijk. Via de postcoderoos kunnen bewoners investeren in zonne-energie en profiteren van de financiële voordelen. Iedereen kan meedoen. Ook Cascade is bezig met zonneprojecten voor huurders. Ze gaan op hun eigen gebouwen zonnepanelen plaatsen.”

Buurtpreventie

In De Amstel werken de bewoners niet alleen samen aan een zuinigere, maar ook aan een veiligere buurt. De wijkagent was speciaal gekomen om meer te vertellen over de Whatsapp-groep voor de buurt. Hans: “We hebben een eigen Whatsapp-groep aangemaakt waarmee we elkaar en de wijkagent kunnen waarschuwen als we verdachte personen of situaties zien. De wijkagent vertelde dat je zo samen met de buurt veel narigheid kunt voorkomen.”

Aan de slag met vloerisolatie

Hans kijkt tevreden terug op de avond. We hadden een mooi programma en er zijn al minstens vijf bewoners die graag vloerisolatie willen. “Binnenkort gaan we inventariseren of er meer buurtbewoners willen meedoen. We willen een brief sturen met de resultaten van de buurtbijeenkomst en vertellen dat we hoe dan ook aan de slag gaan. Wie wil kan zich aansluiten.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?