Cv-ketel goed inregelen scheelt vele euro’s per jaar

30 september 2015

Buurkracht bb3 23 sept voor web
Buurtbijeenkomst De Lariks-Zuid

Tijdens de derde buurtbijeenkomst van De Lariks-Zuid in Assen op 23 september stonden energietips centraal. Buurtbewoners kregen tips hoe ze zelf energie konden besparen door bewust gedrag. Installateur Johan Blom uit Beilen was ook in het zaaltje in zorginstelling Slingeborgh aanwezig om alles over de hr-ketel te vertellen. Hij deed meteen een scherpe aanbieding.

“We kwamen op het idee voor deze avond tijdens de actie met de warmtecamera”, vertelt buurtteam-lid Carina Westen. “We maakten warmtebeelden van woningen in de wijk en raakten in gesprek met een eigenaar van een label A-woning. Hij vertelde dat hij via de slimme meter had gezien dat zijn woning relatief veel gas verbruikte. Hoe kon dat? Na wat googlen kwamen we erachter dat hij zijn cv niet goed had ingeregeld. Veel cv-ketels staan op 90°C, terwijl 60 tot 63°C voldoende is. Dat scheelt heel veel in gasverbruik. Voor de derde bijeenkomst hebben we daarom energieverbruik centraal gesteld: wat kun je zelf doen? En omdat we in de buurt ook nog niet hadden stilgestaan bij de hr-ketel hebben we een installateur uitgenodigd.”

Ketelactie

Arnout van Loon van het buurtteam gaf tips om slim om te gaan met elektriciteit, warm water en verwarmen. Vervolgens voelde hij installateur Johan Blom aan de tand over hr-ketels. Carina: “Johan gaf meer tips over het inregelen van de cv en over radiatoren. Handig om te weten was bijvoorbeeld dat een hr-ketel moeiteloos 15 jaar mee kan gaan. Maar dat een vr-ketel na 12 jaar echt wel aan vervanging toe is. Tot slot presenteerde hij zijn aanbod: een mooie korting op de aanschaf en installatie van een Atag hr-ketel.”

In het vat

Ondanks dat de opkomst hoger had gekund, is het buurtteam blij met het resultaat van de avond: “Maar liefst vijf buurtgenoten hebben een afspraak gemaakt met Johan Blom voor een nieuwe ketel.” Het buurtteam wil ook andere buurtbewoners laten profiteren van de aanbieding en gaat de komende weken folders met de actie laten bijdrukken en flyeren. De actie komt natuurlijk ook op buurkracht.nl. “In een vervolgactie gaan we de energieverbruiksmeters promoten. We hebben al een ‘Speurset’ te leen van Buurkracht. Ook willen we nog een keer met de warmtecamera de buurt in. Daarnaast zijn we van plan om bij buurtbewoners langs te gaan die dit jaar spouwmuur- en vloerisolatie hebben genomen. Kijken of het verschil in warmteverlies zichtbaar is. Hun positieve ervaringen kunnen ook weer andere buurtgenoten over de streep trekken.”

De Lariks-Zuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

De Lariks-Zuid