Cuijks energiecafé over hybride warmtepomp druk bezocht

23 november 2017

De belangstelling voor de hybride warmtepomp is groot in de gemeente Cuijk. Het energiecafé van CEC (Cuijks Energie Collectief) op 21 november trok ruim 40 bezoekers, onder andere uit de Buurkrachtbuurten Padbroek en Haps. Daarmee zat het zaaltje boven De Kansas in de Kerkstraat gezellig vol. Experts van Greenchoice vertelden over de werking, de subsidies en collectieve acties. Gemist? De informatie vind je op de buurtpagina van Padbroek.

Buurkracht 171121 foto bb cec
Wil je ook een warmtepomp? Samen aanschaffen is nu voordelig!

Met het energiecafé, dat de afsluiting vormde van de Algemene Ledenvergadering van CEC, hoopte het energiecollectief nog meer inwoners van Cuijk te interesseren voor CEC-projecten. Zoals de collectieve zonneprojecten op het dak van de gemeentewerf. Het eerste project is al helemaal afgerond, vertelde CEC-bestuurslid Marcel Jansen in zijn inleiding. Maar voor een tweede en derde project op hetzelfde dak kunnen mensen nog intekenen. Zeker interessant voor wie zelf geen zonnepanelen op je dak wil of kan leggen.

Boeiend verhaal

Hoofdthema van de avond was de hybride warmtepomp – deze haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en de gasketel springt bij als dat nodig is. Experts van Greenchoice, het energiebedrijf dat zonnestroom van CEC koopt, legden uit hoe dit werkt. Diana Derks van buurtteam Padbroek en actief lid van CEC: “Een boeiend verhaal. In de zaal zaten veel bewoners die het liefst van het gas af willen. Maar een 100 procent elektrische warmtepomp is alleen geschikt en rendabel als je een supergoed geïsoleerd huis hebt met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming. De hybride warmtepomp is een goed alternatief voor oudere woningen, zonder vloerverwarming met een gewone cv-installatie. Je kunt er tot 50 procent van je gasverbruik mee besparen. Een mooie tussenoplossing dus.”

Aantrekkelijk

Dat een hybride warmtepomp financieel ook heel interessant kan zijn, liet Marcel Jansen zien. Diana: “Marcel rekende dit aan de zaal voor aan de hand van de hybride warmtepomp voor zijn eigen woning. Het mooie is dat je op een hybride warmtepomp een flinke subsidie kunt krijgen. Zo kreeg Marcel op zijn toestel van € 4.000,- kreeg hij € 1.800,- subsidie. Zo kwamen de uiteindelijke aanschafkosten uit op ca. € 2.200,-. Die kosten verdient hij binnen 6,3 jaar terug op zijn gasverbruik. Dat is aantrekkelijker dan investeren in zonnepanelen.”

Interesse in actie?

De hybride warmtepomp die de experts hadden meegenomen om te laten zien hoe het systeem werkt, is bij Greenchoice al in de aanbieding. Diana: “Het is een model dat je kennelijk heel makkelijk kunt aansluiten op een bestaande cv-installatie. Bezoekers stelden meteen de vraag of we in Cuijk boven op de huidige korting, ook nog een collectieve korting zouden kunnen krijgen: wat als we bijvoorbeeld 5 of 10 van die hybride warmtepompen afnemen. Greenchoice was zeker bereid om daarin mee te denken. Dus als er genoeg bewoners geïnteresseerd zijn, kunnen we wellicht een gezamenlijke actie starten vanuit CEC. Wie interesse heeft, kan ons een mail sturen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?