Crowdfunding voor infraroodverwarming

23 juni 2017

Dorpshuizen, culturele centra en verenigingsgebouwen drijven doorgaans op vrijwilligers. Er is meestal weinig geld in kas om te investeren in verduurzaming. Waardoor de vaste lasten ook fors op de begroting blijven drukken. Om die cirkel te doorbreken, heeft buurtteam Duurzaam Dorp in Princenhage een crowdfundingactie opgezet voor cultureel centrum De Dobbelsteen. Zo helpt de buurt de centrale ontmoetingsplek aan infraroodverwarming.

Buurkracht princenhage actief voor buurthuis buurkracht samen energie besparen
Princenhage op de barricaden voor buurthuis De Dobbelsteen

De Dobbelsteen is een fraai oud schoolgebouw uit de jaren dertig. Buurtgenoten komen er samen om muziek te maken, te filmen, voor repaircafés, de scouting. Of anders gaan ze er weleens heen om hun stem uit te brengen. “Veel bewoners van Princenhage hebben wel wat met De Dobbelsteen”, zegt Paul Wiegel van Duurzaam Dorp. “Maar het gebouw slurpt energie. Voor ons aanleiding om na te denken over mogelijkheden om het te verduurzamen en daarmee de energierekening omlaag te brengen. Dat helpt ook om de huur betaalbaar te houden.”

Goede ervaringen met infraroodpanelen

Zo ontstond het idee om de cv-installatie in het gebouw geleidelijk te vervangen door infraroodverwarming. Paul: “Zelf heb ik goede ervaringen met infraroodpanelen in mijn eigen huis. Toevallig raakte ik in gesprek met een leerkracht van de scholengemeenschap in de buurt waar ook al in een aantal ruimtes infraroodpanelen gemonteerd zijn. Die was zó enthousiast: je hebt er nauwelijks onderhoud aan, je kunt de panelen zelf installeren, je hoeft niet het hele gebouw in één keer aan te pakken maar kunt ruimte voor ruimte overstappen. En de leerlingen vinden de lokalen met infraroodverwarming prettiger en minder bedompt aanvoelen dan die met radiatoren. Er is eigenlijk niks te verzinnen om dit voor De Dobbelsteen niet te willen.”

Blij met elke euro

Om de infraroodpanelen te financieren, heeft Duurzaam Dorp een crowdfundingactie opgezet. Zo wordt het een project voor de buurt, door de buurt. Wie bij wil dragen, kan zich inschrijven via voorjebuurt.nl/dobbelsteen. “We brengen de actie op verschillende manieren onder de aandacht”, zegt Paul. “Bijvoorbeeld via Facebook, de ondernemersvereniging en Buurkracht. Iedereen kan meedoen. We zijn blij met elke euro. Als we vóór 1 juli € 3.400,- bij elkaar hebben, kunnen we de eerste ruimtes in De Dobbelsteen van infraroodverwarming voorzien. We zijn al bijna op de helft, dus ik heb goede hoop.”

Meer over de actie vind je hier, of lees verder op de buurtpagina van Princenhage-Ambachtenbuurt.

Princenhage-Ambachtenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Princenhage-Ambachtenbuurt