Creatieve sessie - Over sexy maatregelen en nieuwe energie

08 juni 2016

Hoe maak je energiebesparing sexy. Veel deelnemers aan de regiotafel op 31 mei in Uden wilden graag tips over ze hun buurtgenoten kunnen verleiden om aan de slag te gaan met energiebesparing. Tijdens een creatieve sessie ging de helft van de groep samen zitten om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën te bedenken. De andere helft boog zich over de vraag hoe je de Buurkracht-trein rijdende houdt. Hoe zorg je dat de energie erin blijft na een succesvolle start?

Hoe maak je energiebesparing sexy?

Buurkracht buurkracht 31 mei lucas
Hoe maak je energiebesparing sexy?

Veel deelnemers vinden het een hele uitdaging om mensen enthousiast te krijgen voor energiebesparing. Of zoals René Aengenend van buurtteam Afferden pakkend formuleerde: Hoe maak je het onderwerp sexy? “Voor smartphones is het veel eenvoudiger om een actie organiseren dan voor energiebesparing.” Gewapend met post-its en stiften leverden de deelnemers concrete ideeën en een nieuwe invalshoek.

  • Hou het simpel

Energiebesparing lijkt een moeilijk onderwerp, maar je kunt het heel smeuiig brengen. Denk eens aan de collegereeks van De Wereld Draait Door. Hier worden moeilijke onderwerpen, zoals de werking van het brein of de zwarte gaten in het heelal, simpel en daardoor aantrekkelijk uitgelegd. Hou het simpel.

  • Hou het kort

Gebruik eenregelige boodschappen (oneliners). Vermijd ellenlange verhandelingen met cijfers en technische feiten. (Dat vinden alleen techneuten leuk).

  • Van, voor, door kinderen

We willen de aarde sparen voor onze kinderen. Kinderen en jongeren zouden daarom ook sterker bij energiebesparing betrokken moeten worden. Zij zijn de generatie van de toekomst. Kijk vanuit hun perspectief. Haal ze van de bank. Betrek scholen erbij en organiseer wedstrijden. De motivatie

achter energiebesparing zouden niet de opbrengsten moeten zijn, maar omdat de kinderen en jongeren het zo willen.

Hoe hou je de trein rijdende?

Buurkracht buurkracht 31 mei lot
Hoe hou je de trein rijdende?

Op de eerste buurtbijeenkomst komen er veel mensen en iedereen zegt mee te willen doen. De energie zit er goed in. Maar uiteindelijk gebeurt er niets? Hoe hou je de trein dan rijdende? Deelnemers lieten hun creativiteit de vrije loop. Dit is hun oogst:

  • Organiseer geen buurtbijeenkomst, maar een Energiecafé

Een Energiecafé is een buurtbijeenkomst over energie, maar klinkt een stuk aantrekkelijker dan gewoon ‘buurtbijeenkomst’. In een Energiecafé zit alles besloten: het is gezellig, het gaat over energie, over samen ervaringen uitwisselen, samen acties uitzetten en samen successen vieren. Zorg via spandoeken, posters en nieuwsbrieven dat de hele buurt weet wanneer de Energiecafe’s gepland zijn. Gebruik social media. Organiseer een buurt-barbecue en bekostig deze uit de eerste besparingen.

  • Maak een goede jaarplanning

Veel buurten stranden bij gebrek aan planning. Het is handig om een jaarplanning te maken, waarbij je rekening houdt met de seizoenen. Dus spouwmuurisolatie in het voorjaar, dan kun je bij het eerste gure weer direct genieten van een comfortabeler huis. En zonnepanelen in het najaar, omdat je dan vanaf het eerste straaltje lentezon kunt profiteren van zonne-energie.

  • Gluren bij de buren

Er zijn veel buren die al maatregelen hebben laten uitvoeren. Wat scheelt ze dat in verbruik? Ga bij elkaar kijken! Goed voorbeeld doet goed volgen.

  • Gebruik de kennis en ervaring in de buurt

Als buurtteam hoef je het echt allemaal niet alleen te doen. In buurten zit verrassend veel deskundigheid en vaak willen mensen hun kennis graag delen. En dat is weer vertrouwder dan informatie van een externe adviseur of een bedrijf. Houd een buurtenquête om deze informatie boven tafel te krijgen. Je kunt dan ook gelijk vragen of mensen bereid zijn om te helpen, bijvoorbeeld door te flyeren.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?