Creatieve buurtacties met energie

26 januari 2017

Overal in het land zetten buurtteams zich keihard in om energiebesparing onder de aandacht te brengen. En liefst met z’n allen in actie te komen. Daarvoor trekken ze alles uit de kast: aan creativiteit geen gebrek. Noch aan mooie resultaten en soms leuke bijvangst. Een selectie van inspirerende buurtactiviteiten.

Buurkracht kopie van p9101989 klein
DE Bakfiets uit Acht

Duurzame Educatie Bakfiets verovert scholen

Diverse Buurkrachtbuurten betrekken ook scholen bij hun activiteiten. Met het idee: je kunt kinderen niet vroeg genoeg energiebewust maken, en als zíj ermee bezig zijn, helpt dat ook om hun drukke ouders aan het denken te zetten. In Acht zet het buurtteam hiervoor wel een héél interactief instrument in: DE Bakfiets. Voorzien van geinige gimmicks zoals een windmolentje, een smoothiemaker en een minimoestuin, én wifi voor allerlei games. DE Bakfiets is een idee van TransitieStad Eindhoven en ontwikkeld door de stichting 040doet.nl. Guido Wilmes van het buurtteam van Acht was mede-initiatiefnemer: “DE Bakfiets is eigenlijk een compleet educatief pakket dat echt inspeelt op kinderen van nu. We rijden de bakfiets het schoolplein op of het klaslokaal in en de kinderen kunnen direct zelf op onderzoek uit met interactieve modules over natuur, energie, recycling, duurzaamheid en samenwerking. Geweldig om te zien hoe enthousiast ze daarvan worden.” 

Energiemarkt met elektrische auto’s in Fatima

Energiemarkten zijn steeds populairder in Buurkrachtbuurten. We zagen ze in 2016 onder andere in Hintham-Zuid, Aldlân in Leeuwarden en Doorsneebuurt in Nieuwe Pekela. Het buurtteam van Fatima in Tilburg koos Burendag in september als moment voor z’n Energiemarkt en maakte er echt een familie-uitje van. De kinderen konden kleuren, zich laten schminken of zich uitleven op een springkussen. Zanger Michael Humblé hield de sfeer erin met gezellige muziek. En natuurlijk konden bezoekers zich laten informeren over duurzame energie en energie besparen. Grote troef van deze Energiemarkt was de autodemo. “Een echte publiekstrekker”, zegt Marcel Timmermans van het buurtteam. “Buurtgenoten maakten maar wat graag een proefrit in een elektrische Tesla, BMW, Renault Zoe of een waterstofauto. We zijn allemaal de hele middag druk bezig geweest; ik heb geen tijd gehad om te tellen hoeveel bezoekers we hadden. Dat is een goed teken.”

Energie-Lab door kinderen, voor iedereen

Het ‘Energie-Lab E-Kids-A’ lokte in november bijna tachtig inwoners van Afferden naar hun gemeenschapshuis Iedershuus. Deze mooie opkomst was een kroon op het werk van de leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool ’t Diekske en één brugklasser, die deze bijeenkomst samen met het buurtteam georganiseerd hadden. Tijdens Energie-Lab E-Kids-A waren er voor jong en oud proefjes en spellen rondom het thema energiebesparing. René Aengenend van het buurtteam: “We hebben veel positieve reacties gekregen en ik weet zeker dat deze middag weer wat mensen aan het denken heeft gezet. Een grote pluim voor de leerlingen die geholpen hebben met de organisatie. Als ik kijk naar hun enthousiasme én dat van de bezoekers, kan dit alleen maar tot een vervolg leiden.”

Meer creatieve buurtacties bekijken? Vraag het Jaarboek 2016 aan via dit formulier.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?