Creatief met schoolfeesten en playstations

15 april 2016

Bedenk hoe je de financiering voor je schoolfeest rond krijgt met de opbrengst van energiebesparing. Bereken wat je playstation aan sluipverbruik kost en verzin een campagne om dat terug te dringen. Die twee opdrachten kregen mbo-leerlingen uit Zwolle tijdens een excursie naar het opleidingscentrum van Enexis in Hoogeveen. De bedenkers én begeleiders waren Rana Berends en Marjan Hendriks van Buurkracht. “Er ging een wereld voor ze open.”

Buurkracht img 6019   mbo zwolle kl
Leerlingen presenteren hun idee

Het opleidingscentrum ontvangt regelmatig schoolklassen, en verzorgt dan verschillende workshops over technieken en onderwerpen waar de netbeheerder zich mee bezighoudt. Rana: “Daar hoort ook duurzaamheid en energiebesparing bij. Toen Marjan en ik gevraagd werden om ook een keer zo’n workshop te begeleiden, waren we meteen enthousiast. Maar hoe breng je jongeren iets bij over dit onderwerp op een manier dat het ook aankomt? We hebben echt gezocht naar opdrachten die aansloten bij hun leefwereld. Met als doel: energiebewustzijn aanwakkeren, maar ook laten zien dat energie besparen behalve om technische vaardigheden ook vraagt om creativiteit en goede samenwerking.”

Eye-openers

De jongeren gingen in groepjes fanatiek aan de slag met rekenen en ideeën bedenken. “Daar kwamen leuke dingen uit. Zo had één groepje berekend dat je met drie warmetruiendagen op school al genoeg geld bespaart om een schoolfeest te bekostigen. Dat was een eye-opener: de leerlingen werden zich ineens bewust hoe veel energie het kost om het schoolgebouw warm te houden.” Ook de playstation-leerlingen werden met de neus op de feiten gedrukt: het sluipverbruik van hun favoriete tijdverdrijf bleek verrassend hoog. Rana: “Op stand-by verbruikt een playstation per jaar net zo veel als in de uren dat ermee gespeeld wordt bij elkaar. Trek je de stekker er na gebruik uit, dan kun je dus het hele jaar gratis gamen! Als campagne hadden ze pop-upschermpjes bedacht die automatisch in je display verschijnen als je stopt met spelen. Ik zeg: onze missie is geslaagd.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?