Creatief met afval

19 oktober 2017

Als je buurt al top geïsoleerd is en grotendeels verwarmd wordt met warmtepompen, wat kun je dan nog meer doen om samen je impact op het klimaat te verkleinen? In de Groningse nieuwbouwbuurt Meerstad hebben de leden van het buurtteam Meerkracht ideeën genoeg. En die weten ze steeds weer op een originele manier voor het voetlicht te brengen. Een mooi voorbeeld: afvalvermindering.

Buurkracht afval
Samen gaan voor minder volle afvalbakken

Gemiddeld produceren we in Nederland zo’n anderhalve kilo afval per dag. Hoe kunnen we die afvalberg kleiner maken? Op 8 november komt Emily-Jane Lowe-Townley van de succesvolle vlog Leven Zonder Afval naar Meerstad dat uit de doeken te doen. Wendelin Wolters van het buurtteam: “Zij heeft met haar gezin ruim vier jaar geleden de knop omgezet en houdt sindsdien de vuilnisbak vrijwel leeg. We hebben haar uitgenodigd om haar ervaringen te delen. Met filmpjes, anekdotes en heel veel tips om verspilling tegen te gaan.”

Plastic in plastic in plastic

Haar eigen afvalproductie heeft Wendelin ook al flink de kop in gedrukt. “Wij hebben thuis meegedaan met 100-100-100: de uitdaging om met honderd huishoudens in de gemeente honderd dagen honderd procent afvalvrij te leven. Dan word je je er pas echt van bewust in hoeveel verpakkingsmateriaal je boodschappen bij de supermarkt zitten. Soms moet je drie, vier lagen plastic door voordat je bij het product uitkomt. Om daarvan af te komen, hebben we het over een andere boeg gegooid. We kopen nu groente en fruit bij de boerderijwinkel in de buurt. Daar krijg je bijvoorbeeld ook drinken in flessen die je weer inlevert. Koffie halen we bij de koffiezaak waar we onze eigen weckpot kunnen vullen. En bij de snackbar gaat alles in één zak die we zelf meenemen. Want waarom zou je elke snack apart verpakken?”

Extra lokkertje

Afvalvrij is huize Wolters nog niet, maar de vuilnisbak raakt een stuk minder snel vol dan voorheen. “En anders dan je misschien zou denken, zijn we ook niet duurder uit”, vertelt Wendelin. “We slaan namelijk alles op maat in, waardoor we ten eerste minder kopen en ten tweede minder weggooien. Op die manier bespaar je uiteindelijk juist. En daar hoef je alleen maar je levensstijl een beetje voor aan te passen.” Ze hoopt dat de bijeenkomst op 8 november veel buurtgenoten inspireert om ook bewuster met afval om te gaan. “Ik heb in elk geval al verschillende buren gesproken die van plan zijn om te komen. En we hebben behalve een bekende vlogster nóg een mooi lokkertje: een lekker volle goodiebag – van linnen natuurlijk!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?