City Oost van start met samen energie besparen

24 januari 2017

“Duurzaamheid speelt al bij ons, en samen is het leuker”

In de Broeder Aloysiusstraat, de Deken Bemelmansstraat en de Klompstraat in City Oost zijn verschillende Verenigingen van Eigenaren al bezig met of na aan het denken over manieren om energie te besparen. Bewoners Iwan en Bianca MacIntosh – vader en dochter - willen nu de krachten bundelen en samen met buurtgenoten aan de slag. “We kunnen bijvoorbeeld denken aan gezamenlijke zonnepanelen, maar ook aan kleine dingen zoals de computer ’s avonds uitzetten.”

Buurkracht tijdelijke foto city oost
City Oost van start met samen energie besparen

De ene flat heeft al ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes, de VvE van een huizenblok oriënteert zich op zonnepanelen en Iwan ziet dat voor zijn appartementencomplex ook wel zitten. “Het lijkt ons daarom een goed idee om een en ander te combineren”, zegt Bianca. “In onze flat vormen we al een hechte gemeenschap. We kunnen het goed met elkaar vinden en doen al veel samen. Waarom zouden we dan ook niet samen energie besparen, ook met het oog op de wereld die we aan onze kinderen en kleinkinderen achterlaten? We gaan concreet beginnen met voor één representatief huis in kaart brengen wat de besparingsmogelijkheden zijn en dan kijken wat we samen kunnen doen.”

Buurkracht helpt

Iwan en Bianca krijgen ondersteuning van Buurkracht. Al ruim 170 buurten in Nederland hebben hier goede ervaringen mee. Buurkracht schakelt bijvoorbeeld een onafhankelijk energieadviseur in. Deze maakt een dorps- en woningscan om inzicht te krijgen welke besparende maatregelen in City Oost het meeste opleveren. Ook helpt Buurkracht de initiatiefnemers om de buurt te enthousiasmeren voor energiebesparing en bewoners in beweging te brengen. Zodat goede voornemens geen voornemens blijven, maar worden omgezet in daden.  

Blijf op de hoogte

Het team houdt hun buurtgenoten graag op de hoogte van hun activiteiten. “We hebben een eigen buurtpagina, buurkracht.nl/city-oost, waar we acties en activiteiten aankondigen. Je vindt er ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Met een slimme meter kun je op deze pagina bovendien inzicht krijgen in je energieverbruik en dit vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. We nodigen dan ook iedereen uit zich hier aan te melden.”

Meer informatie

Neem gerust contact op met het buurtteam. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Joyce Bongers of via 06 505 161 14.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?