Cijfers spreken boekdelen in Grauwe Polder 1

20 november 2015

Mooie verhalen over energie besparen zijn er genoeg. Tijdens de eerste Buurkrachtbijeenkomst op 18 november in wijkgebouw De Gong kwam het buurtteam daarom liever met overtuigende bewijzen. Teamlid Koen Joosen liet zien waarom zijn energierekening bijna negentig procent lager is dan die van zijn buurman. De 35 bezoekers hingen aan zijn lippen.

Buurkracht img 3576
Geïnteresseerde buurtbewoners

Grauwe Polder 1 is de eerste buurt in Etten-Leur die samen met Buurkracht aan de slag gaat met energie besparen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle wijken meedoen. Verbindende schakel is kwartiermaker Kees Bulthuis van energiecoöperatie DuurSaam. Namens het buurtteam verwelkomde hij de bezoekers op deze allereerste bijeenkomst van Buurkracht in Etten-Leur. Om het initiatief extra kracht bij te zetten, was ook wethouder Ron Dujardin aanwezig. De gemeente Etten-Leur wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Hij wenste het buurtteam en alle aanwezigen veel succes.

Inzicht in energieverbruik

Buurkracht ondersteunt buurtbewoners die samen energie willen besparen, legde buurtbegeleider Steve Duzanson van Buurkracht vervolgens uit. Hij vertelde onder meer over het nut van de slimme meter en nodigde iedereen uit zich aan te melden op buurkracht.nl. En daar het eigen energieverbruik te volgen en te vergelijken met dat van buurtbewoners. Aansluitend presenteerde energieadviseur Alexander Berk de resultaten van zijn energiescan in de buurt: wat valt er te besparen?

Bewijs

Het verhaal van Alexander was al overtuigend, en teamlid Koen Joosen leverde het bijbehorende bewijs. Zijn twee-onder-een-kapwoning aan de Waldhoornlaan is goed geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. Sinds twee jaar liggen er ook zonnepanelen op het dak. Hij vergeleek zijn eindafrekening 2014 met die van zijn directe buurman die nog niets aan isolatie heeft gedaan. In beide huizen wonen gezinnen met twee kinderen, een werkende vader en een parttime werkende moeder. Koen: “Bij de buren stond in 2014 een jaarverbruik van 3000 kWh op de rekening, bij ons van 360 kWh. Doordat we zelf zo’n 2400 kWh hebben opgewekt. Dat scheelt bijna 800 euro op jaarbasis.” Het gasverbruik van Koen was 33 procent lager dan dat van zijn buurman. “En dat terwijl mijn huis 15 procent groter is door een uitbouw. Het lagere gasverbruik is het gevolg van goede isolatie.”

Verantwoordelijkheid

Buurkracht img 3573
Napraten na een geslaagde bijeenkomst

Na de bijeenkomst had niemand haast om weg te gaan. Er ontstond een levendig gesprek over isolatie en zonnepanelen. Koen: “Een van de bezoekers stelde dat de overheid eigenlijk zou moeten zorgen voor collectieve zonnedaken op industriepanden of voor zonneweides. Dan zouden we niet allemaal onze eigen energiecentrale op ons dak hoeven leggen. Ik snap dat standpunt, maar ik vind dat je als individu altijd je eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Ik heb zonnepanelen, omdat ik nu minder fossiele brandstoffen wil verbruiken, voor mijn kinderen en voor een beter milieu. En als de investering in zonnepanelen een leuk rendement oplevert, is dat mooi meegenomen.” Het buurtteam gaat nu eerst inventariseren voor welke maatregelen in de buurt interesse is. Koen: “Alle aanwezigen hebben alvast een formulier ingevuld. Kees Bulthuis gaat al deze mensen nabellen. Als er voldoende belangstelling is voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of zonnepanelen, kunnen we een werkgroep opstarten voor een collectieve actie.”

Grauwe Polder 1

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Grauwe Polder 1