Check je isolatie met de isolatiechecker

16 februari 2018

Heb jij al een isolatiechecker aangevraagd? Hou deze verrassend nauwkeurige thermometer op creditcardformaat tegen je raam, muur, deur, vloer of dak en je meet in een paar seconden of daar warmte weglekt. We hebben er nog een aantal gratis beschikbaar voor Buurkrachtdeelnemers (aanvragen kan tot 1 maart).

Buurkracht isochecker1 klein
Check je isolatie met de isolatiechecker

Marieke Euwe uit Kortland (Peize) heeft de isolatiechecker van Buurkracht direct aangevraagd. “Ik heb er al ooit eerder eentje geprobeerd”, vertelt ze. “Dat was nog voordat de vloerisolatie werd aangebracht. Toen kon je door met het kaartje over de vloer te schuiven, precies zien waar het het koudste was. Achteraf bleek daar zowel een ventilatierooster als een holte onder de vloer te zitten. Goed om te zien dat dit warmtelek weg is nu de vloer geïsoleerd is. Het kleurenbalkje sloeg bijna overal groen uit, dus dat is mooi.”

Ruimte voor verbetering

Toch kwam Marieke ook nog een paar warmtelekken tegen. “Bij de tuindeur ontsnapt warmte, ondanks de tochtstrips. Dat heeft iedereen in deze buurt; het hout trekt krom. Een ander lek zit bij de gevel. Die bestaat deels uit een enkelsteensmuur waar aan de buitenkant een houten schot tegenaan zit en daartussen een klein beetje isolatie. Ook daar geeft de isolatiechecker aan dat er ruimte is voor verbetering.”

Snel resultaat en inzicht

In Kortland wil het buurtteam, waar Marieke deel van uitmaakt, de isolatiechecker in de hele buurt inzetten. “We zijn in de race voor het Klimaatstraatfeest, en dit is een mooi klein instrument dat heel snel resultaat geeft”, zegt ze. “Je ziet direct waar je verbetering kunt aanbrengen. Ik kan me ook voorstellen dat we een buurtactie opzetten om iets aan die tuindeuren en dat slecht geïsoleerde stuk gevel te doen.”

Aanleiding voor isolatie?

Heb jij ook warmtelekken ontdekt in je huis of een sterk vermoeden dat ze er zitten? En wil je daar iets aan doen? Kijk dan of er al een isolatieactie in jouw buurt is. Misschien kun je dan daarbij aanhaken, handig gebruikmaken van ervaringen van buurtgenoten of samen optrekken en iets in gang zetten met buurtgenoten die ook willen isoleren. 

Vier isolatiemogelijkheden

Ter inspiratie hierbij alvast wat informatie over verschillende vormen van isolatie. Meestal zijn de werkzaamheden in een dag voor elkaar. En daar heb je dan nog jaren plezier van.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?