Caumerveld-Douve Weien loopt warm voor elektrisch rijden

13 november 2017

De Heerlense wijk Caumerveld-Douve Weien is flink energie aan het besparen en bewoners zoeken continu naar nieuwe mogelijkheden om verder te verduurzamen. Elektrisch rijden bijvoorbeeld: is dat wat? Op 9 november lieten bewoners zich voorlichten over de voor- en nadelen. Om op de hoogte te blijven van vervolgavonden en -acties, kunnen buurtgenoten zich aanmelden via de buurtpagina.

Buurkracht 1111bb foto bijeenkomst caumerveld
Caumerveld - Douve Weien verdiept zich in duurzame mobiliteit.

Er kwamen maar liefst dertig buurtbewoners op de bijeenkomst af. Een mooi aantal, vindt Geert Loys-Jacobs. Hij is lid van het organiserende buurtteam Groene Wijk Duurzaam, dat ook de motor was achter de zonnepanelen- en isolatieacties die eerder in de buurt plaatsvonden. “Uit een enquête die we in de buurt hebben uitgezet, is gebleken dat veel buurtgenoten interesse hebben voor duurzame mobiliteit. Het leek ons goed om een informatieavond te organiseren, omdat er nogal wat misverstanden bestaan over het onderwerp. Zo wordt al snel gedacht dat elektrisch rijden onbetaalbaar is, maar dat is allang niet meer zo. Ook voor de ‘gewone man’ zijn er genoeg mogelijkheden.”

Technisch expert

Na een inleidend praatje van Jos Simons, ook lid van het buurtteam, kwam Bart Benders aan het woord. Bart is expert in energiesystem bij de fka Forschungsgesellschaft Kraftfahrwesen mbH Aachen in Duitsland. Hij gaf een presentatie over de techniek achter elektrisch rijden en ging in op de nieuwste ontwikkelingen. “Bart had een helder verhaal waarmee hij alle mythes over elektrisch rijden heeft kunnen ontkrachten”, zegt Geert. “De buurtbewoners zaten geboeid te luisteren en er was veel interactie. Bart kwam nauwelijks toe aan zijn sheets!”

Steeds betere batterijen

Bart vertelde onder meer dat de ontwikkelingen heel hard gaan. De batterijen van elektrische auto’s worden in snel tempo steeds beter. “Daarmee wordt de actieradius ook groter”, legt Geert uit. “Dat betekent dat je steeds grotere afstanden kunt afleggen voordat je de auto weer moet opladen.” Een doorsnee elektrische auto heeft inmiddels een actieradius van 120 kilometer. Geert: “Hier in Heerlen leggen we gemiddeld 50 kilometer per dag af. Dan hoef je dus maar één keer in de twee dagen naar een oplaadpunt. Daarbij neemt het aantal oplaadpunten alsmaar toe. In Nederland hebben we zelfs al meer oplaadpunten dan elektrische auto’s!”

Elektrische auto huren

Voor wie eerst wil ervaren hoe het is om elektrisch te rijden of een elektrische auto wil delen, had Chris Heiligers een interessant verhaal. Chris werkt bij EC-Rent, een bedrijf dat elektrische auto’s verhuurt aan zakelijke klanten en particulieren. “Uit zijn verhaal bleek dat je al voor € 9,- per uur een elektrische auto huurt”, vertelt Geert. “Daar kwamen heel positieve reacties op. Als het zo goedkoop is, dan moet je het eigenlijk wel doen, werd er gezegd.” EC-Rent heeft momenteel drie elektrische deelauto’s staan, op bedrijventerrein C-Mill. Het jonge bedrijf gaat binnenkort uitbreiden.

Goed gevoel

Geert heeft een positief gevoel overgehouden aan de avond. “Ik denk dat bezoekers met veel nuttige informatie naar huis zijn gegaan en ik heb het idee dat een groot deel de intentie heeft om binnen nu en twee jaar een elektrische auto aan te schaffen. Dat zou hartstikke mooi zijn. Wie alsnog meer wil weten, kan via de buurtpagina contact met ons opnemen. De komende tijd gaan we om de tafel om te bekijken welke besparingsacties we voor 2018 op gaan zetten. We houden de buurt op de hoogte van onze plannen via de buurtpagina, dus houd die goed in de gaten!”

Caumerveld-Douve Weien

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Caumerveld-Douve Weien