Verslag regiobijeenkomst Overijssel

06 juni 2016

Wat voor het ene team een vraag is, is voor de andere een weet. Alle deelnemers vonden het dan ook heel nuttig om vraag en aanbod bij elkaar te brengen tijdens de regiotafel op 30 mei. Locatie: het Gruthuuske, het gezellige trefpunt van Groen Gebogen in Dalfsen. In twee groepen gaven de deelnemers aan waar ze hulp bij kunnen gebruiken en waar ze zelf al de nodige ervaring in hebben opgedaan. Wat speelt er bij de Overijsselse buurtteams? De twee belangrijkste kwesties werden uitgediept tijdens een creatieve sessie.

Hoe maak je mensen bewust en zet je ze in beweging?

“Hoe maak je mensen bewust van de noodzaak om energie te besparen en zorg je dat ze stappen zetten?” vraagt Jeroen Holterman van buurtteam Pleijendal zich af. Hij constateert dat veel mensen niet eens weten hoe hoog hun energierekening is of welke energielabel hun woning heeft. Dan is de stap naar energiebesparende maatregelen wel erg groot. Veel buurtteams delen zijn vraag. Jurgen Hendriks van buurtteam Vilsteren hoopt dat de slimme meter gaat bijdragen aan bewustzijn. Het dorp is nog maar net gestart en de slimme meter wordt nu uitgerold. Maar ook hij vraagt zich af of er meer manieren zijn om mensen te laten nadenken over energie en energiebesparing.”

Het advies van de ronde tafel: “In Pleijendal werkte de actie met de warmtecamera’s enorm goed en waren de warmtebeelden voor veel mensen een eyeopener. Ook de energieverbruiksmeters zijn handig, ze laten verbruik op apparaatniveau zien. Mensen laten gluren bij buren die al maatregelen hebben genomen, werkt ook goed. Zo maak je energiebesparing heel concreet.” De deelnemers gingen tijdens de creatieve vervolgsessie dieper op de vraag in en dat leverde frisse ideeën op. Een sneltekenaar vatte de ideeën samen in een heldere tekening. Dit was het resultaat.

Buurkracht tekening1 bewust energie besparen
Bewust energie besparen
Buurkracht tekening2 verbruik
Verbruik inzichtelijk

Hoe krijg je doe-het-zelvers samen over de brug?

Marcel Vree uit Vilsteren constateerde dat veel mensen bij ‘duurzaam’ gelijk aan ‘duur’ denken. Ook Hubèr Buijsman van Marknesse kaartte de kosten aan. Zou het slim zijn om zelf isoleren te promoten en zo de drempel te verlagen?

Het advies van de rondetafel: “Veel mensen vinden het leuk om iets samen te doen, maakt niet uit wat. Samen klussen is handig en gezellig. Denk ook van tevoren na over wat praktische zaken, zoals garantie. (Maar neem dit ook weer niet te serieus, garantie is ook bij een bedrijf betrekkelijk). Betrek enkele deskundigen/ervaren klussers.”

Hoe bereik je bewoners?

In Pleijendal hebben ze al weel wat ludieke acties bedacht om bewoners te betrekken bij energiebesparing met Buurkracht, zoals de ijsfiets op zonnepanelen. Met zes man/vrouw sterk zijn ze naar de regiotafel gekomen. Vast besloten om met nieuwe inspiratie weer naar huis te gaan. Want hebben de andere buurtteams misschien nog goede ideeën om Buurkracht onder de aandacht te brengen? Hoe kun je alle mensen bereiken die wel geïnteresseerd zijn, maar die je nog niet hebt kunnen bereiken?

Aan de ronde tafel ontstaat een geanimeerd gesprek, waarin iedereen zijn ervaring deelt, ook de teamleden van Pleijendal. Gezamenlijke (voorlopige) conclusie: “Houd het laagdrempelig en neem de tijd. Bouw stap voor stap een relatie op en wees geduldig. Besef dat het voor de meeste mensen misschien de eerste kennismaking is met energiebesparing. Leg de lat niet meteen te hoog. Wees blij met resultaten, ook al zijn ze nog zo klein. Zorg dat je in beeld blijft, bijvoorbeeld door regelmatig een duurzaamheidstip te plaatsen in een goed gelezen blad en door resultaten te vieren. En maak gebruik van de warmtecamera, dat is altijd een enorme eyeopener.” Tijdens een creatieve vervolgsessie gingen de deelnemers dieper op het thema in. Ook dit leverde een inspirerende tekening op.

Buurkracht tekening3 hoe krijg je doe het zelvers samen
Doe het zelf
Buurkracht tekening4 zonne energie ijscowagen
IJscowagen op zonne-energie

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?