Buurtteams aan de slag met warmtecamera’s en slurperspeurders

18 oktober 2015

Buurkracht img 8197
Initiatiefnemers in gesprek

Alweer de vijfde Buurkracht Regiotafel vond op 14 oktober plaats in Strandhuis Milligerplas in Zwolle. Daar kwamen vertegenwoordigers van zes buurten en dorpen bij elkaar om van elkaar te leren. En niet alleen wisselden ze ervaringen en tips uit, ze kregen ook nog een stoomcursus omgaan met warmtecamera’s en energieverbruiksstekkers. Hulpmiddelen waarmee ze het energiebewustzijn in hun buurt weer kunnen vergroten.

Behalve initiatiefnemers van Buurkracht in Marknesse, Diepenveen-Noord, Berkum in Zwolle, Hoonhorst en Dalfsen schoof een afvaardiging uit Lierderholthuis aan die overweegt met Buurkracht te beginnen. En dus minstens even benieuwd was naar de ervaringen van de andere deelnemers als de andere aanwezigen. Na een welkomstwoordje van buurtbegeleider Rana Berends gingen direct de handen uit de mouwen in twee praktische workshops over de handige hulpmiddelen die Buurkracht geïnteresseerde buurten in bruikleen geeft: warmtecamera’s en energieverbruiksstrekkers.

Buurkracht img 8199
Workshop Slurpers Speuren
Buurkracht img 8200
Workshop Warmtebeelden

Waar lekt warmte en stroom weg?

Energieadviseur Eric Giesen van Nibag gaf een toelichting op de warmtecamera. Rana: “Hij liet allerlei warmtebeelden zien en legde uit hoe je die kunt interpreteren. Wat zegt een rode vlek? Waar is de isolatie goed? Waar lekt warmte weg? Waar moet je op letten? Hij gaf ook praktische tips over hoe en onder welke omstandigheden je de beste warmtebeelden kunt maken. En natuurlijk ging de camera de groep rond, zodat iedereen hem even kon vasthouden en goed kon bekijken.” In de andere workshop gingen deelnemers onder leiding van Rana’s collega Martin van der Kooij aan de slag met energieverbruiksstekkers, bij Buurkracht beter bekend als ‘slurperspeurders’. Daarmee kun je het energieverbruik van elk afzonderlijk elektrisch apparaat doormeten, van de waterkoker tot de telefoonoplader en de koelkast. Leuk om te doen, en het geeft meteen inzicht in welke apparatuur het grootste aandeel in de energierekening heeft én waar nog op valt besparen.

Gedeelde achtergrond goed voor waardevolle adviezen

Het tweede deel van de avond was gereserveerd voor een rondetafelgesprek. Hierin praatten deelnemers elkaar bij over hun aanpak, wat er goed gaat en waar ze tegenaan lopen. Rana: “In deze regio komen opvallend veel buurtinitiatieven voort uit lokale energiecoöperaties en duurzaamheidsverenigingen. Zij hebben al best wat ervaring opgedaan en werken vooral samen met Buurkracht om hun activiteiten nog meer kracht bij te zetten. Door die gedeelde achtergrond konden ze zich goed herkennen in elkaars verhalen. Dat maakte dat ze elkaar extra waardevolle adviezen konden geven. Over hoe je de aandacht van bewoners vasthoudt, maar bijvoorbeeld ook over een nieuw systeem voor zonnepanelen dat ook rendement oplevert als een dak even schaduw vangt.” Niet alleen Rana, ook de deelnemers vonden het een geslaagde avond. En daar was het natuurlijk om te doen. Zo laat Janneke Dijkhof uit Dalfsen weten dat ze “met rode oortjes heeft geluisterd naar alle handige tips.” Ab Kasper uit Zwolle vat het krachtig samen: “Buurkracht, daar krijg je energie van.”

Diepenveen-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Diepenveen-Noord