Buurtteam steelt de show bij Warmtetour in Vries

27 november 2015

In de provincie Drenthe trekt al een maand de Warmtetour rond, als onderdeel van een grote campagne om Drentse woningen warm, comfortabel en energiezuinig te maken met isolatie. Het gloednieuwe buurtteam in De Fledders greep de Warmtetouravond in Vries aan om Buurkracht in het dorp te introduceren. “We waren de hit van de avond.”

Buurkracht img 8606
Volop belangstelling bij de Buurkracht-tafel

Oscar Rietkerk van het buurtteam is laaiend enthousiast. “Wat ons betreft was het een zeer succesvolle bijeenkomst. De zaal van het gemeentehuis was goed gevuld, tot aan de tribunes. Ik denk dat er zeker 75 bezoekers waren.” Het programma ging van start met een uitgebreide presentatie van het Energieloket Drenthe. Over de verschillende woningtypen in Vries, de energielabels die daarbij horen en alle verschillende maatregelen die je kunt nemen om je woning beter te isoleren. Oscar: “Aan het eind mochten wij ons initiatief met Buurkracht ook nog even toelichten. Dat hebben we lekker beknopt gedaan aan de hand van één sheet. En met de uitnodiging: kom zo dadelijk vooral naar ons tafeltje in de andere zaal waar de energiemarkt plaatsvindt.”

Dringen geblazen

Buurkracht img 8605
Het buurtteam valt op!

Op die uitnodiging gingen bezoekers massaal in. Bij de vrolijke oranje tafel van het buurtteam met Buurkracht was het behoorlijk dringen geblazen. “We hadden ontzettend veel aanloop. Veel mensen wilden meer weten: met welke maatregelen willen we beginnen en wat is de planning? Wanneer begint het? Anderen hadden al wat maatregelen genomen en waren benieuwd wat ze nog meer zouden kunnen doen. Er waren ook mensen die hun hulp aanboden. Die hadden bijvoorbeeld al hun dak geïsoleerd en willen daar wel tips bij geven.”

Warmtecamera zeer in trek

Bij de Buurkrachttafel lagen drie lijsten klaar: één waarop mensen zich konden inschrijven als ze het leuk vinden om op de hoogte te blijven, één als ze belangstelling hebben voor gezamelijke inkoopacties en één als ze geïnteresseerd zijn in warmtebeelden van hun eigen woning. “De warmtecamera was natuurlijk het meest concreet”, aldus Oscar. “Daar hebben we meteen 19 aanmeldingen voor gekregen. En op de website hebben zich ook nog 5 mensen voor een gratis warmtebeeld aangemeld. Misschien zit daar wel wat overlap in, maar het is toch een prachtige start.”

Onderaan beginnen

De warmtecamera van Buurkracht krijgt het buurtteam van De Fledders rond eind januari 2016 een paar weken te leen. “Dan is het hopelijk lekker koud.” Rond die tijd wil het buurtteam ook een eerste echte buurtbijeenkomst beleggen. “Wat nu al doorschemert, is dat er best wat belangstelling is voor vloerisolatie. Daarin speelt mee dat veel huishoudens in Vries last hebben van kou in huis door een laagje water onder de vloer. We vermoeden dat we dit ook aan de warmtebeelden gaan zien. Met vloerisolatie is die kou misschien te verhelpen. Maar misschien zou je je ook kunnen richten op mogelijkheden om dat laagje water weg te krijgen. In elk geval is mijn verwachting dat onze eerste buurtbijeenkomst zeker voor een deel over de onderkant van de huizen gaat.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?