Buurtteam Made-Zuid trapt af tijdens 4D Café

29 september 2016

Op 27 september kwamen tientallen inwoners van Made bij elkaar voor een 4D Café in ’t Trefpunt over woningverduurzaming. Een initiatief van coöperatie Duurzaam Drimmelen. Deze avond vormde een uitgelezen gelegenheid voor het kersverse buurtteam van Made-Zuid om zich te presenteren.

Buurkracht 160927 4d cafe
Buurtteam Made-Zuid presenteert zich

Wat zijn de beste, makkelijkste en slimste manieren om je huis te verduurzamen? Die vraag stond centraal tijdens het 4D Café. Duurzaam Drimmelen had drie lokale ondernemers uitgenodigd die vertelden en lieten zien wat zij te bieden hebben op dat gebied. Ze zetten uiteen wat je aan isolatie kunt doen en waar je dan op moet letten om te voorkomen dat je huis benauwd of vochtig wordt. Ook de nieuwe subsidieregeling van het Rijk voor woningbezitters die minimaal twee isolerende maatregelen laten uitvoeren, kwam uitgebreid aan de orde. En ondertussen namen bezoekers volop de ruimte om vragen te stellen.

Dit is hét moment

Jan-Willem van der Velden van het buurtteam van Made-Zuid: “Het is mooi dat wij op deze geanimeerde avond ook een podium kregen; ik heb de geboorte van Buurkracht in Made-Zuid aangekondigd. Onze plannen sluiten aan bij het thema van de avond. In onze buurt staan zo’n 450 gelijksoortige woningen waarvan een groot deel niet tot slecht geïsoleerd is. Daar valt nog veel energiewinst te halen. Louis Dietvorst, Michel van de Sanden en ik willen daarom Made-Zuid in beweging brengen. Dit is hét moment: er liggen forse subsidies klaar en op dit moment worden in onze buurt ook slimme meters geplaatst, waardoor iedereen z’n eigen energieverbruik veel makkelijk in de gaten kan gaan houden.”

Kosten vallen mee

Spouwmuurisolatie lijkt Jan-Willem een interessante maatregel om in Made-Zuid mee van start te gaan. “Ik heb de man die kwam vertellen over spouwmuurisolatie van tevoren uitgenodigd om samen met mij door onze wijk te lopen en een heel globaal kostenplaatje af te geven. Hij heeft een aantal woningen opgemeten en rekende uit de losse pols uit dat de meeste spouwmuren wel voor € 1.000,- tot € 1.500,- tot isoleren zijn. Zelfs hoekwoningen. Dat viel mij mee. Zeker als je bedenkt dat je daarmee tot 25 procent per jaar op je gasrekening kunt besparen.”

Vervolgstappen

Het spits is eraf voor het buurtteam, dat zich nu gaat beraden op vervolgstappen. Jan-Willem: “We denken bijvoorbeeld aan een bijeenkomst in onze eigen buurt. We houden bewoners op de hoogte. Bijvoorbeeld via onze buurtpagina, maar ook met flyers en berichten in ’t Carillon, ons plaatselijke krantje.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?