Buurtteam IJhorst lanceert actie zonne-energie

11 september 2017

Kom naar onze buurtbijeenkomst op 28 september in Het Vosje

Het aantal huishoudens met zonnepanelen en -collectoren in IJhorst is de afgelopen tijd toegenomen. Maar er zijn nog genoeg daken over waarop ook zonne-energie opgewekt zou kunnen worden. Dat dit behalve milieuwinst honderden euro’s per jaar op kan leveren, ondervinden onder anderen Marten Drogt en Arend Muller al in de praktijk. Voor inwoners van IJhorst die dit ook interessant vinden, lanceert buurtteam IJhorst op 28 september een zonne-energieactie voor het hele dorp in café Het Vosje. Iedereen is welkom.

Buurkracht ijhorst
Buurtbijeenkomst IJhorst

Bij Marten Drogt doen 21 zonnepanelen – 13 pal op het zuiden op het dak en 8 extra lange op de carport - sinds 2014 goed werk. “Ons stroomverbruik is heel hoog,  zo’n 7000 kwh per jaar. Dat is twee keer zo veel als gemiddeld”, vertelt hij. “We koken elektrisch en hebben elektrische vloerverwarming in de badkamer, maar waar het precies aan ligt, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Gelukkig wekken we nu het overgrote deel zelf op: over 2015 hoefden we maar 1400 kwh af te rekenen en in 2016 is dat verder gezakt naar 800 kwh. Die daling komt ook doordat we de vijverpomp niet meer altijd aan hebben staan en een energiezuinige koelkast hebben aangeschaft.”

Het eerste jaar al € 1.500,- terug

De besparing voor de familie Drogt op het stroomverbruik komt uit op ruim € 1.300,- per jaar. “Op deze manier heb ik de investering over twee jaar terugverdiend”, zegt Marten. “Het scheelt wel dat mijn zoon en ik de panelen zelf geïnstalleerd hebben, maar ook als je dat laat doen, is de terugverdientijd goed te overzien.” Ook Arend Muller heeft goede ervaringen met zonne-energie en installeerde zijn set zelf. Daarnaast heeft hij een zonneboiler laten plaatsen voor zijn saunabedrijf toen zijn combiketel versleten was. “De vier zonnecollectoren die ik daarvoor heb aangeschaft, werden bijna volledig gesubsidieerd. Ik had alleen extra kosten voor de aanleg en voor de boiler. Maar het grootste deel van die kosten zou ik ook gehad hebben voor een nieuwe hr-combiketel. En dan zou ik nu nog gas verstoken om het water in de saunacabines te verwarmen. Nu kreeg ik het eerste jaar meteen € 1.500,- terug.”

Actie zonnepanelen en zonneboilers van start

Arend zit samen met Herman Wolting, Bert de Weerd, René Oomkens, Jeroen de Boer, Dineke Mateboer, Tineke Kuijper en Jan Vos in het buurtteam dat nu voor het hele dorp een actie met zonnepanelen en zonneboilers heeft georganiseerd. Eerder dit jaar deden ze dit ook al voor isolatie. Arend: “We hebben nu uit een aantal aanbiedingen Mijn Energiefabriek geselecteerd als leverancier. Op kwaliteit, prijs en service. Op 28 september vertellen we er graag meer over. Meer informatie is te vinden op buurkracht.nl/ijhorst. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook alvast aanmelden voor de bijeenkomst. We hopen er weer veel buren te zien; wij hebben er alvast veel zin in!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?